3. huhti, 2015

Tomaatti, voiko sitä ilman elää?

Juurihan eilen kirjoitin, että kaksi on ylitse muiden, nimittäin lehtikaali ja avocado. No heti pyörrän sanani, nimittäin tomaattia ei voi unohtaa. Ei missään tapauksessa. Sitäkään ilman ei voi elää. Minä ainakaan. Tomaatin ansiosta olen tutustunut hyvään ystävääni Satuunkin, kun hän eräissä pikkujouluissa purskautti tomaatinmehut rinnuksilleni. Siitä se juttu tomaateista ja Cheekistä sitten rönsysinkin.

Tomaatti on paljon muutakin kun ketsuppi, vaikka ketsuppikin on hyvää ja terveellistäkin, kunhan ostaa lisäaineetonta ja mielellään sokeritontakin. Siitä saa hyvin lykopeenia. Tomaatti onkin terveellisimmillään nimenomaan kypsennettynä. Tomaatteja on useita eri lajikkeita ja värejäkin löytyy muuta kun se punainen. Tomaatin kasvattaminen onnistuu, kunhan muistaa, että ne tarvitsevat valoa ja kosteutta. Olen onnistunut kasvattamaan niitä turvesäkeissä parvekkeella.

Tomaatti on hyvä karkin korvike. Osta makeita kirsikka- tai pisaratomaatteja ja popsi suuhusi. Aurinkokuivatut tomaatit käyvät pizzaan, erilaisiin uunivuokiin, kastikkeisiin, keittoihin, salaatteihin jne. Tomaatista saa ihanaa salsaa ja täytettyjä tomaatteja. Kesä tulee ja pääsee taas grillaamaan tomaatteja. Kesällä voi myös nauttia kylmästä tomaattikeitosta. Lisään siihen tietysti lipstikkaa ja muitakin yrttejä.

Ja mikä tärkeintä, älä koskaan, siis koskaan, säilytä tomaatteja jääkaapissa tai muualla kylmässä. Maku on pilalla heti ja välittömästi. Jos mahdollista, osta luomutomaatteja.