17. huhti, 2015

Tärkeä vertaistuki

Itsellenikin - kun olen tälläinen ruokavammainen, selkävammainen, kilpirauhasen vajista sairastava, IBS-potilas ym - ovat vertaistukiryhmät todella tärkeitä. Niitä on onneksi Facebook pullollaan ja kuulun niistä moniin.

On ihanaa, kun muut ryhmässä tajuavat, ettei ole kivaa, kun vatsa on aina pinkeenä ja pierettää. Tai selkää särkee niin, ettei järki kulje. Vain toinen vajista sairastava tajuaa, että joskus ei vaan jaksa nousta sängystä, pää on aivosumun täyttämä ja koko ajan palelee.

Facessa voi kysyä ryhmän jäseniltä mitä vaan koska vaan. Vastauksia tulee heti. Aina on joku paikalla ja tietää oikean vastauksen. Siis, ei sen vastauksen tarvitse oikea olla, mutta sillä hetkellä se tuntuu juuri oikealta, helpottavalta, voimaannuttavalta.

Ruokaryhmissä voi kysyä, mikä se paras kerma on, mikä ei ole oikeesti kerma ollenkaan. Voit purkaa ruokaongelmiasi vapaasti. Voit jakaa reseptejäsi, tukea, kannustaa. Voit purkaa myös pahaa mieltäsi vapaasti. Voit hehkuttaa kilon painonpudotusta kilppariryhmässä. Me tiedetään, että sen yhdenkin kilon pudottaminen on työn ja tuskan takana.

Vertaistukiryhmissä ei tuomita, naureta toisille eikä pidetä tyhmänä, laiskana tai hankalana. Luulotautisena, kuten monet lääkärit meitä pitävät. Valitettavasti. Vertaistukiryhmät ovat tärkeitä. Yhdessä itketään ja nauretaan. Huumori onkin mahtavaa näissä ryhmissä. Osaamme myös nauraa itsellemme, vaikka asiat olisivat kuinka huonostikin. Nauramme yksin ja yhdessä.

Olen saanut ja antanut paljon vertaistukea. Onneksi on näitä ryhmiä. Voin suositella niitä lämpimästi.