18. touko, 2015

Rakkaudesta yrtteihin ja mausteisiin -toreja unohtamatta

 

Rakastan kierrellä toreilla ja maustekaupoissa. Mausteiden ja tuoreiden vihannesten sekä
yrttien tuoksu on tuhat kertaa parempi kun mikään parfyymi tai vastaava. Matkoilla etsin aina tuoretorit ja maustekaupat tai basaarit. Sillä välin, kun  matkakumppanini kiertävät vaatekaupoissa, minä kiertelen toreilla ja maustekaupoissa. No, poikkeuksena tietysti kenkä- ja laukkukaupat. Niitä en voi myöskään vastustaa. Mutta se onkin jo ihan oma juttunsa.

Eikä pelkästään ulkomailla, myös kotimaassa tykkään kierrellä toreilla. Kesätorit, niissä on fiilistä. Paras kesätori on mielestäni edelleen Salossa. Helsingissä Kauppatori on ihana, mutta
ne lokit saavat mut hulluksi. Siellä ei voi rauhassa kierrellä ja fiilistellä. Ja varjele,  jos yrität jotain syödä, niin lokit yrittävät saada omansa. Kerran mokomat veivät mun jäätelön. Vanhat kauppahallit ovat myös mun suosikkeja. Niissä on ihan oma fiiliksensä.

Mausteista muskotti on minulle  uusi tuttavuus. Se sopii mm. kanaruokiin, grillattuihin persikoihin ja vaniljajäätelöön. Pippurit pitää aina ostaa kokonaisina ja murskata käyttöön juuri sopiva määrä kerrallaan. Näin saat parhaat maut esiin. Huhmare tai vaikka vanha kahvimyllykin käy tähän tarkoitukseen hyvin.

Basilika, lipstikka, inkivääri, valkosipuli, oregano, korianteri - mitkä tuoksut!
Mulle tulee jo pelkistä tuoksuista monesti joku resepti mieleen. Metin, miten käyttäisin tuota ja tuota maustetta tai yrttiä. Ja mä tykkään vahvoista mausteista, tulisista mausteista. Chiliä joka paikkaan, ja paljon. Joskus menee överiksi maustaminen. Pakko myöntää. Mutta yleensä ylimaustamisenkin voi vielä pelastaa, jos esimerkiksi tekee ruokaa, missä tomaattia (ja mullahan on melkein aina tomaattia jossain muodossa), niin lisää vaan tomaatteja ruokaan ja homma pelastettu (tai sinnepäin).

Mausteita ei kuitenkaan kannata ostaa paljon kerralla. On myös tärkeää säilyttää niitä oikein. Sen kun itsekin aina muistaisi. Tulee kyllä hamstrattua matkoilla mausteita. Mulle saa tuoda paprikatahnaa Unkarista, jos joku on sinne menossa. Se on ihan loppu. Oletteko muuten tehneet Lipstikkasuolaa? Ihana yhdistelmä. Siis kuivattua lipstikkaa ja hyvää sormisuolaa vaan sekaisin. Paahdettu jeera turkkilaisen jugurtin kanssa, mikä yhdistelmä. Jeera + lammas ym. ym. Loputtomiin ideoita ja makuja. Ja muista aina laittaa tuoreet yrtit ruokaan vasta ihan loppuvaiheessa, muuten maut ja ulkonäkö kärsivät. Kuivatut yrtit taas heti alkuvaiheessa ruokiin.

Haaveilen omasta yrtti- ja maustepuodista, minkä takahuoneessa olisi keittiö, missä sitten olisi tilaa kokeilla erilaisia reseptejä ja myydä maistiaisia asiakkaille. Ehkä jonain päivänä?!