17. syys, 2015

Syksyn lapsi nauttii

Kun viimeksi kirjoitin blogiin, oli vielä kesä ja elokuun ihanat aurinkoiset päivät ja tummat illat.
No, tummat on illat nytkin, mutta myös syyssateet ovat saapuneet. Ei haittaa, rakastan syksyä.
Mä olen syksyn lapsi. Kaikki syksyn ihanat värit ja se raikas ilma! Eikä pidä unohtaa syksyn satoa. Juuri nyt on ihana käydä torilla. Vihannekset ja juurekset ovat parhaimmillaan, värejä ja makuja riittää. Tänäänkin aamulla mietin, mitähän torilta kävisi hakemassa. No, kesäkurpitsaa ainakin. Teen kurpitsaleivän, focaccian todennäköisesti. Pitää ostaa myös muskottipähkinää ja piparkakkumaustetta - niin juuri. Siis siihen leipään. Resepti on kehittymässä päänupissa.

Ja lisää lehtikaalia. Sitä ilman ei voi elää. Teen ruuaksi lehtikaaliwokkia. Eikä siihen tule mitään nuudelia eikä riisiä. Lehtikaali on itsessään jo se wokki + tietysti valkosipuli, suola ja chili ja hyvä öljy. Siitä se lähtee. Sen kanssa haukifileitä. Niitä kun nyt satttuu pakkasessa olemaan. Kiitos isän.

Mitähän sieniä on torilla? Eilen kävin paikallisella torilla eli Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla. Tarjolla vain virolaista kanttarellia. Ei kiitos. Ei mulla virolaisia sieniä vastaan mitään ole, olen vaan jo niin paljon syönyt kanttarelleja, että nyt pitäisi saada jo suppilovahveroita, tatteja ja mustia torvisieniä.
No, nyt joku tai jotkut ajattelevat, että, miksi mä en mene metsään ja hae niitä sieniä sieltä. En vaan voi - selkä ei kestä ja mä kammoan hirvikärpäsiä. Onko niitä jo? En tiedä, enkä halua ottaa selvää.

Eli tän jutun juju oli siinä, että muistakaa syödä nyt niitä vihanneksia ja juureksia. Monipuolisesti. Helpoimmin teet vaikka niin, että laitat uunipellille esim. porkkanoita, punajuuria, sipulia, naurista ym. ja päälle pullasudilla hyvää öljyä ja ripaus sormisuolaa. Nam. Nam. Todella hyvää ja helppoa.