Tämä postaus on tehty, kun aloitin blogin ja gluteenittoman elämän, joten tämäkin starttipaketti on tehty sen mukaisen tietoni mukaan, välillä hieman päivitän kylläkin.

Gluteenittoman, soijattoman, maidottoman ja sokerittoman ruokavalion aloittaminen oli ainakin minulle aluksi haastavaaa. Mistä saada oikeat tuotteet? Mitä voi syödä jne.? Soijaa lykätään vähän joka paikkaan, kuten sokeriakin. Olen jo sen verran luovuttanut, etten ihan sokerittomalla pysty olemaan, jos ostan vaikka Pirkan tai Semperin kauranäkkileipää. Sitä pidän varalta, koska aina ei jaksa tai viitsi leipoa itse.

Googlasin ja taas kerran googlasin tietoa. Keliakialiiton sivuilta, Glu.fi -sivustosta ja erilaisista facen ryhmistä sain tietoa paljonkin. Pikkuhiljaa tajusin, että kaupoissa gluteenittomat on sijoitettu ylähyllylle ja maitoa korvaavat tuotteet omalla hyllylllään muiden maitotuotteiden läheisyydessä. On onneksi kauppoja, missä on omat gluteenittomat hyllynsä, kuten Kampin ja Postitalon K-kaupat ja Citymarketit. Samoin kaupoissa löytyy gluteenittomat pakasteet yleensä hyvin merkittyinä. Myöhemmin olen löytänyt mm. Prismoista hyvin gluteenittomia tuotteita.

Jauhoja kannattaa aluksi ostaa vain paria laatua, kuten Semperin fin mix, mikä korvaa vehnäjauhot hyvin sekä tattari- tai riisijauho. Näillä jo pääsee hyvin alkuun leivonnassa. Kaappiin kannattaa ostaa myös Psylliumia ja Ksantaania, erilaisia siemeniä ja kuivahiivaa.

Seleenin, sinkin ja B-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa. Jos ei käytä viljatuotteita, niin näistä voi tulla puutetta. Myös D-vitamiinia suosittelen sekä magnesiumia, kalkkia ja jotain hyvää maitohappobakteeria, varsinkin, jos on herkkävatsainen. Tämä ei sinänsä liity gluteenittomaan syömiseen, mutta auttaa vatsan tasapainottamisessa ainakin itselläni.

Tuoteselosteet kannattaa gluteenittomissakin katsoa tarkasti, jos noudattaa ruokavaliota, missä ei käytä esim. soijaa tai mitään sokereita. Myös vehnätärkkelystä on vähän joka paikassa, kuten maissitärkkelystäkin. Joillakin tärkkelykset tuottaa vatsavaivoja. Suosittelen ainakin vehnätärkkelyksen välttelemistä.

Gluteenittomia tuotteita tekevät useatkin leipomot. Mielestäni parhaat valmiit tuotteet saa Vuohelan herkulta, Porokylän tuotteilta ja Suloiset leipomolta (ihana juhlalimppu mm.). On paljon muitakin ja googlaamalla saat paljon tietoa muistakin gluteenittomista leipomoista.

Koska itse asun Helsingissä, tunnen lähinnä Helsingin gluteenittomat kahvilat ym. Vanhassa Kauppahallissa Viljaton Valinta, Hakaniemen hallissa Keliapuoti, Hymy Raw Food Cafe Torikortteleissa. Sandroista (Kallio ja Eira) saa aivan ihanaa ruokaa. Lähes kaikki gluteenitonta. Tin Tin Tango Töölössä sopii sekin gluteenittomalle. Useista ruokapaikoista saa nykyisin erikoisruokavaliota noudattavalle hyvää ruokaa. Itse ainakin jo varauksen yhteydessä mainitsen omista ruokarajoitteistani. Ainakin Kotipizzalla on gluteeniton vaihtoehto pizzan pohjalle. Hinta kylläkin lähes tuplasti kalliimpi kun tavallisella pohjalla.

Makulihalta ja Wotkinsilta saa todella hyviä gluteenittomia lihatuotteita. Esim. Makulihan Salarakas-nakit ja Noitapillimakkarat ovat todella hyviä ja Wotkinsin Villisikamakkarat on vaan ihan bueno. Makulihan tuotteita myyvät ainakin Vuosaaren Citymarket ja Kampin K-market ja Wotkinsin tuotteita saa Sörnäisten lisäksi ainakin Itäkeskuksen Prismasta ja Sokoksen S-marketista.

Kaikkihan tietävät, että gluteenittomat tuotteet on paljon kalliimpia kun ns. tavalliset tuotteet. Pirkalla on hyviä edullisempia tuotteita, samoin Lidlistä saa hyvää pastaa parilla eurolla. Nykyisin onneksi on myös gluteenittomista tuotteista tarjouksia.

Eli paljon on nykyisin tuotteita ja mahdollisuuksia syödä gluteenittomasti ja muutenkin terveellisesti. Keväällä 2015  on tullut myös yllättävän paljon gluteenittomia jäätelöitä kauppoihin niille, jotka syövät maitotuotteita. Oatlyllä on hyvää kaurajäätelöä ja Pirkkatuotteella on uusia maidottomia jäätelöitä tullut tuotevalikoimaan.

Ja koko ajan tulee lisää gluteenittomia ruokapaikkoja ja kahviloita, kuten myös kauppojen tarjonnat kasvavat. Toivottavasti hinnatkin vielä tulevat järkevimmiksi. Lisäksi on tullut erilaisia appseja, mistä näkee Suomen ja muun maailman tarjoamat gluteenittomat kahvilat ja ravintolat. Niitä kannattaa käyttää. Esimerkiksi Erimeno.fi.