Kesäkurpitsapihvit uunissa tai grillissä

Nämä kesäkurpitsapihvit voi tehdä uunissa tai grillata parillalla.

Tarvitset kuuteen pihviin:

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

2 munaa

reilusti tuoretta persiljaa

1 tl suolaa

1 tl valkosipulimurskaa

lipstikkaa

ripaus kuivattua punaista chiliä

1 rkl oluthiivahiutaleita (ei välttämätön)

100 gr Violife juustoraastetta (tai esim. parmesan-raastetta)

0,5 dl mantelijauhoja

0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja

OHJE: Raasta kesäkurpitsa. Purista kaikki ylimääräinen vesi pois raasteesta. Lisää raasteen joukkoon muut ainekset ja sekoita kunnolla. Tee sitten kuusi pihviä massasta ja grillaa kypsäksi tai laita  155 asteiseen uuniin n. puoleksi tunniksi. Käännä paistamisen puolivälissä.  Omassa uunissani valmistui 25 minuutissa.

PS. Voit laittaa myös kevätsipulia tai salottisipulia massan joukkoon. Porkkanaraastetta voi myös hieman lisätä, niin tulee kivasti lisäväriä ja -makua. Itse lisään välillä myös mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta kourallisen verran. Antaa mukavasti suuntuntumaa.

Pihvien kanssa uuniin peruna-kaali-kevätsipulisekoitus. Kevätsipulia voi laittaa pihvitaikinaankin, jos haluaa.

Kasvisvuoka

Tarvitset tähän yhden munakoison, viisi tomaattia, yhden sipulin, purkillisen aurinkokuivattuja tomaatteja, kypsää parsaa,tuoretta basilicaa ja persiljaa, valkosipulia, chiliä, pippuria.

Ohje: leikkaa munakoiso ja itketä sillä välin, kun pilkot tomaatit ja herkkusienet. Tee sipulista ohuita sipulirenkaita. Voitele uunivuoka aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä. Kuivaa munakoisot, jotta liika suola lähtee pois. Lado ensin munakoison viipaleet, lisää päälle pippuria ja reilusti tuoretta basilicaa silputtuna, sitten herkkusienet, päälle valkosipulimurskaa reilusti ja ripaus sormisuolaa ja chiliä. Sitten tomaattiviipaleet ja päälle reilusti persiljaa, sitten sipulirenkaat, aurinkokuivatut tomaatit ja loput munakoisoviipaleet. Kaada lopuksi aurinkokuivatuista tomaateista jäänyt öljy vuokaan ja lisää parsat. Paista uunissa ensin folio päällä 175 asteessa n. 35 minuuttia, ota sitten folio pois ja anna olla uunissa, kunnes vuoasta irtoaa enin neste pois ja ruoka on kypsää. Tähän menee n. 40 minuuttia uunista riippuen. 

Tarjoile sellaisenaan vaalean, gluteenittoman patongin kanssa tai vaikka broilerin koipien lisukkeena.

Juuri menossa uuniin. Menee reilusti kasaan uunissa, kun neste haihtuu munakoisoista, tomaateista ja herkkusienistä.

Näistä kasvisvuoka

Bataattikorma

Tässä siis kanakorman kasvisversio. Ei myöskään sisällä maitoa.

2 keskikokoista bataattia

1 iso sipuli

1 punainen paprika

4 -6 valkosipulin kynttä (laitoin kuusi)

1 tl kanelia

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

Ripaus chiliä

Puoli tl inkiväärijauhetta 

Reilusti persiljaa

4 dl tomaattimurskaa

1 dl kookosmaitoa

OHJE:

Kuori bataatit ja pilko reiluiksi kuutioiksi. Paista hetken aikaa kookosrasvassa. Lisää suola tässä vaiheessa. Pilko myös paprika ja sipuli reiluiksi paloiksi ja lisää joukkoon. Tässä vaiheessa myös loput mausteet ja valkosipuli pieneksi pilkottuna tai murskattuna joukkoon. Lopuksi persilja. Sitten tomaattimurska ja kookosmaito. Sekoita ja anna hautua n. 45 min tai kunnes bataatti on mukavan pehmeää, mutta ei mössöä. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

Iso wokkipannu on tässä hyvä.

Punajuuri-gorgonzolapaistos

Ohje neljälle lisukkeena.

400 gr punajuurikuutioita tai raastettuna

1 dl kaurakermaa

100 gr Gorgonzola juustoa

1 dl sipulisilppua

Suolaa halutessasi, mutta muista, että juusto on hyvin suolainen. Myös pippuria voi laittaa.

Ohje: litran kokoisen uunivuuan pohjalle kerros punajuuria, sitten sipulisilppu ja juustoa paloina. Lopuksi kerros punajuurta ja kerma joukkoon. Uuniin 200 asteeseen n. tunniksi. Voit loppuvaiheessa peittää foliolla, jos tarvetta. Nauti esim. Uunilohen kanssa.

 

Näitä tarvitset. Käytin valmiiksi kuutioituja punajuuria. Kaadoin liemen pois.

Savipatajuureksia

Tässä reseptissä on käytetty aina niin ihanaa savipataa, mikä valmistaa haudutettavat ruuat maukkaaksi. Muista aina liottaa savipata kylmässä vedessä puolisen tuntia ja laittaa se kylmään uuniin, ettei se halkea. Uuni kannattaa sitten asettaa ensin 200 asteeseen ja pudottaa heti sen jälkeen kun 200 astetta on valmis, 155 asteeseen ja hauduttaa hitaasti juurekset, lihat, mitä nyt sitten ikinä savipadassa laitatkaan. Laita savipata  uunin alatasolle. Uunijuurekset valmistuu tunnissa.

Tähän käytetty seuraavia juureksia ja vihanneksia:

2 bataattia

2 punasipulia

2 vaaleaa sipulia

6 porkkanaa

2 naurista

puoli pussia brysselinkaalia (ruusukaali)

reilusti valkosipulia, persiljaa, lipstikkaa, suolaa ja chiliä

vähän vettä pohjalle

OHJE: Pilko kaikki juurekset/vihannekset isoiksi paloiksi, lisää mausteet, sekoita ja laita hieman vettä myös savipadan pohjalle. Laita sitten kansi päälle ja uuniin.

PS. Tämä sopii hyvin esim. Pähkinäisen pekonimurekkeen kanssa. Ohje siitä liharuuissa.  Lisäksi vielä vaikka punajuurisalaattia.

En laittanut tähän ruokaan punajuuria, koska ne värjäävät sekä ruuan että padan. Ne kannattaa valmistaa erikseen ja laittaa sitten niistä punajuurisalaatin tai käyttää sellaisenaan.

Vielä sekoitetaan mausteet sekaan ja sitten uuniin.

Kasvis-sienitäytteiset kaalikääryleet

Uudesta kaalista on heti pakko tehdä ruokaa. Ihan ensimmäiseksi kääryleitä. Tämä on jo toinen kerta uudesta kaalista tänä kesänä ja nyt tein kasvis-sienitäytteellä. Edellisen kerran tein broilerinjauhelihalla. Tähän käy tietysti mikä tahansa haluamasi täyte - esim. jauhelihaa, kananmunaa, riisiä.

Kasvis-sienitäytteisiin kääryleisiin tarvitset:

n 1 kg kaalia

TÄYTE:

300 gr herkkusieniä (sitten, kun saa kanttarelleja, niin niitä)

1 sipuli

1 suippopaprika

n. 2 dl silputtua kaalia

1 rkl Witchdoctorin Dark Roast chilikastiketta tai harissaa

reilusti tuoretta persiljaa, lipstikkaa, basilikaa

pippurisekoitusta myllystä

1 tl  meiramia

1 tl suolaa

OHJE:

Poista kaalista kova kanta. Keitä kaalia vedessä, mihin on lisätty suolaa (vettä n. puoleen väliin kaalia). Ota kaalin lehtiä sitä mukaa pois, kun ne mehmenevät. Kasta kylmässä vedessä ja laita puhtaan liinan päälle valumaan. Säästä keitinliemi.

Paista pilkotut sienet pannulla oliiviöljyssä, lisää 1 tl suolaa, pippurisekoitus, meirami, sipuli pieneksi pilkottuna, paprika pieneksi pilkottuna, yrtit ja chilikastike (suosittelen käyttämään chliliä tässä, koska täyte saa olla hyvin maustettua), lopuksi sekoita vielä n. 2 dl kaalin sisälehtiä joukkoon. Kaikki ainekset saa olla aika pieneksi pilkottuja. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai chiliä.

Ohenna pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia (uudessa kaalissa ei paljon ole ohennettavaa, sitten vanhemmassa kylläkin) ja jaa täytettä kaalinlehdille, taita sitten reunat ylös ja kääri paketiksi. Asettele vuokaan vieri viereen. Tästä ohjeesta tulee 12 - 14 kaalikäärylettä. Valuta pinnalle Agavesiirappia reilusti ja voinokareita, mikäli käytät voita. Tähän voi käyttää siirappia tai hunajaa myös.

Paista ensin 200 asteessa, kunnes kääryleet saaneet hyvän värin, vähennä sitten uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja anna olla tunnin, puolitoista. Uusi kaali kypsyy nopeasti. Valele kypsymisen aikana kaalinkeitinvedellä.

Asettele kaalikääryleet vieri viereen uunivuoalle.

Kesäinen lanttulaatikko

Lanttulaatikko on hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Miksi sitä pitäisi syödä vain Jouluna? Rakastan lanttulaatikkoa ja teen sitä usein. Ostan luomulanttuja, mikäli vaan mahdollista, mutta kaupasta saa myös gluteenitonta lanttusosetta valmiina. Se käy tähän vallan mainiosti. Eipä sitten tarvitse keitellä ensin lanttuja ja soseuttaa niitä.

400 - 500 gr lanttusosetta

1 tl suolaa

1 dl hunajaa tai Agavesiirappia

1 - 2 munaa

1 dl Go green kaurakermaa

puoli tl kurkumaa

ripaus inkivääriä

lipstikkaa maun mukaan

persiljaa maun mukaan

OHJE: Sekoita kaikki ainekset yhteen. Lisää ensin vain yksi kananmuna. Tarkista koostumus. Lisää sitten toinen muna, mikäli tarvitsee. Saa olla aika löysää. Päälle gluteenittomia korppujauhoja ja voinokareita. Uuniin 180 asteeseen n. 1,5 tunniksi. Tämän voi syödä sellaisenaan tai nauttia esim. hyvän lihan lisukkeena.

 PS.  Toimii muuten hyvin myös pakastettuna eli maku ei kärsi, rakenne hieman vetistyy.

Vegaanin lasagne

Olin ostanut Punnarista Organin Gluten free -lasagnelevyjä. Paketti on ollut kaapissa jo jonkin aikaa ja nyt sitten päätin kokeilla, onko niistä mihinkään. Tuote on siis soijaton, maidoton, viljaton, hiivaton ja munaton.

lasagnelevyjä 200 gr

tomaattimurskaa 400 gr

2 tl tomaattipyrettä (ei välttämätön)

1 prk kookosmaitoa

1 prk valkopapuja tomaattiliemessä

2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna

korianteria (jos tykkää)

persiljaa

lipstikkaa

reilusti valkosipulia pieneksi pilkottuna

4 pepperonia pilkottuna (jos tykkää)

1 tl sweet chili saucea

OHJE: Esivalmistele lasagnelevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Tähän käy myös Semperin lasagnelevyt. Keitä kastike kokoon hieman. Voit lisätä myös sipulia tai selleriä joukkoon. Sopii hyvin. Itse jätin nyt pois, kun laitoin niitä salaattiin. Kidneypavut käy myös, jos valkoisista pavuista ei tykkää. Tai laita vaikka molempia. Kokoa siten, että ensin kastike, sitten lasagnelevyt, sitten kastike, lasagnelevyt ja lopuksi kastike. Jos käytät maitotuotteita, laita päälle vielä reilusti juustoraastetta. Vegaanijuustoja on myös, mutta en ole löytänyt sellaista, mikä ei sisältäisi soijaa. Paista uunissa  200 asteessa n. 20 min. Huom. näillä esivalmistelluilla lasagnelevyillä valmistuu todella nopeasti. Tarkista aika, mikäli käytät esim. Semperin lasagnelevyjä.

PS. Tämäkin on taas sellainen ohje, mitä voi muokata ihan melkein miten vaan. Tähän voi lisätä vaikka pakastevihanneksia kastikkeen sekaan ym. 

Lehtikaali-herkkusieni-paprikapastaa

Pilko sienet ja sipuli(t), poista lehtikaalista ruoti, pilko sopivan kokoisiksi, suikaloi paprika. Huuhtele lehtikaali hyvin. Paista esim. Macadamiaöljyssä tai voissa, lisää suola, pippuri, valkosipuli ja lipstikka sekä persilja. Tai mitä yrttejä nyt haluutkin.

Lisää Go green kaurakerma tai kookoskermakin käy. Keitä Lidlin gluteenitonta fucillipastaa. Kun pasta valmis, sekoita se kastikkeeseen. Koristele herneen versoilla.

 

 

Suppilovahvero-lehtikaali-punasipulimuhennos

Tähän käytin viimevuotisia suppilovahveroita pakkasesta. Eli sulatin yön yli sienet jääkaapissa ja valutin siivilässä hyvin ennen paistamista. Tästä tulee kolmelle hengelle ruokaa puikulaperunoiden kanssa.

200 gr suppilovahveroita

100 gr lehtikaalia

1 iso punasipuli

1 dl kasviskermaa

suolaa, pippuria myllystä, persiljaa ja lipstikkaa maun mukaan

OHJE: Paista esim. macadamiaöljyssä sienet, pieneksi silputtu lehtikaali ja punasipuli. Lisää mausteet ja tarkista maku. Lisää sitten kasviskerma (tai oikea kerma). Muhennos saa muhia niin kauan, että "kerma" on lähes hyytynyt seokseen.

Tarjoile hyvien puikulaperunoiden kanssa tai muussin kanssa sekä tietysti vihanneksia. Tämä muhennos sopii myös leivän päälle todella hyvin.