Yksinkertainen, mutta hyvä pizzapohja

Tästä ohjeesta tulee yksi pyöreä pizza. Isommalle porukalle tuplaa ohje.

2 dl vettä

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

1 rkl kuivahiivaa

3 dl Provenan gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa

OHJE: Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Jätä osa jauhoista siis tässä vaiheessa toiseen astiaan. Sekoita n 42 asteiseen veteen suola ja öljy. Vispilöi sitten kuivahiiva/jauhoseos mukaan ja vasta sitten loput jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kohota n. 20 minuuttia liinan alla. Kaada sitten taikina suoraan leivinpaperille ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli pyöreäksi pizzapohjaksi. Käytä tarvittaessa samoja täysjyväkaurajauhoja, kun taikinassakin. Itse usein vaan taputtelen jauhotetuin käsin taikinan haluttuun muotoon.

Laita haluamasi täytteet ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10 - 15 minuuttia. Tarkkaile uuniasi, ettei pääse palamaan.

 

Tomaattikastike Mervin tapaan: (ohjeesta tulee pellilliseen)

 1 prk tomaattimurskaa (Mutti)

 2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna

 ruokalusikallinen tomaattipyrettä

 2 isoa hyvin kypsää tomaattia pieneksi pilkottuna

 Muutama jalapeno pieneksi murskattuna

 1 rkl Witchdoctorin Dark Roast -chilikastiketta

 1 tl paprikajauhetta

 1 tl suolatonta grillimaustetta

 valkosipulia reilusti

 lipstikkaa

 persiljaa

OHJE: kaikki ainekset keitetään kokoon esim. kasarissa ja kumotaan jäähtyneenä pizzapohjan päälle.

 PS. Laitan pizzan aina kuumalle uunipellille. Näin pohjasta tulee rapeampi. 

Yllätysvieraan nopea pizza (hiivaton)

Tämä pizza on nopea tehdä vaikka yllätysvieraalle. Ohjeesta tulee yksi pyöreä pizza.  Täytteeksi sitten kaikki jämät kaapista.  Käy hyvin myös ns. pizza blancon pohjaksi eli ei ollenkaan tomaattikastiketta, vaan esim. bufala mozzarellaa pohjalle.

Sillä välin, kun teet pohjan, laita uunipelti uuniin ja lämmitä uuni 225 asteiseksi. Kun käytät kuumaa uunipeltiä, tulee pohjasta rapsakka.

Tarvitset:

2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

50 gr juoksevaa kasvismargariinia (tai sulatettua voita)

3/4 tl suolaa

hieman vajaa desi vettä tai kauramaitoa (jos käytät maitotuotteita, maitokin käy)

OHJE: Sekoita jauhot, suola ja  leivinjauhe. Lisää rasva ja vesi/kauramaito. Sekoita tasaiseksi ja levitä jauhotetuin käsin leivinpaperille pyöreäksi pohjaksi. Lisää hauamasi täytteet.

Ota kuuma uunipelti ja laita leivinpaperin päällä oleva pizza uunin keskiosaan. n. 10 - 12 minuutiksi.

Kuvassa olevassa pizzassa on käytetty seuraavia täytteitä: pohjalle tomaattiviipaleita, lisätty yrttejä ja valkosipulia. Sitten fetaa ja juustoraastetta ja kun pizza otettu uunista, laitettu vielä rucolaa päälle.

Kiireisen pizza (maissitortillasta)

Tuli aikaisemmin luvattua se pizzareseptikin. No, tässä tulee nopea versio, jos sattuu olemaan maissitortilloja kaapissa. Itse teen niitä aina sen verran ison satsin, että pakastan, jotta aina voi tehdä pikapizzaa. Ohje yhdelle pizzapohjalle.

1 maissitortilla

tomaattisalsaa tai muu tomaattikastike

aurinkokuivattuja tomaatteja

kirsikkatomaatteja

juustoraaste (tähän vaan sopii juusto, voi jättää hyvin poiskin, mutta kandee laittaa sitten enemmän tomaatteja)

1 pieni oranssi paprika (tai muukin väri käy)

jalapenoja niin paljon, kun sielu sietää (mulla sietää hyvin)

valkosipulia

pippuria myllystä

oreganoa

Ohje: Tomaattisalsa tai vastaava maissitortillan pohjalle + aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina. Sitten mahdollinen juustoraaste, paprikat, jalapenot ja kirsikkatomaatit halkaistuna sekä mausteet. Paista 225 asteisessa uunissa n. 5 min. Ja nauti gluteenittoman oluen tai hyvän viinin tai vaikka veden kanssa. Kahvinkin kanssa käy todella hyvin.

PS. Tähänhän voi laittaa mitä vaan täytteitä.

 

Kaurainen pizzapohja (pellillinen)

Teen usein pizzaa. Siihen on niin kätevä käyttää jämiä ja aina löytyy jotain, mitä pizzan päälle voi laittaa. Pizzassa käytän yleensä juustoraastetta tai Mozzarella di Bufalaa. Ihan ehdoton maidottomuudessa en aina ole, mutta voi sen juuston jättää poiskin. Silloin laitan enemmän itse tehtyä hyvää tomaattikastiketta pohjalle. Ja huom. Tee aina itse se tomaattikastike. Se on pizzan yksi tärkeimmistä ainesosista, ellei jopa tärkein (sanoo tomaattiaddikti).

Tässä yksi pohjan ohje, mistä  tulee pellillinen vajaan sentin paksuisena pohjana (amerikkalaiseen malliin) tai vaikka  useampia pienempiä pyöreitä pizzoja, jolloin pohjasta tulee rapeampi, jos siis teet ohuempana. Jos et tarvitse isolle porukalle tehdä, niin tee vain puolikas ohjeesta. Tässä toimii ihanasti vuolukivinen pizzakivi, mikäli satut sellaisen ihanuuden omistamaan.

4 dl vettä

1,5 tl suolaa

6 rkl öljyä

3 dl Provenan kaurahiutaleita

3 dl täysjyväriisijauhoa

3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 kuivahiivapussi

OHJE: Tee ensin tomaattikastike, että ehtii jäähtyä (ohje alla).

Laita sitten kaurahiutaleet ja puolet täysjyväriisijauhoista sekä suola ja  kuivahiiva leivonta-astiaan, lisää mikrossa lämmitetty vesi joukkoon ja anna turvota n. 10 minuuttia. Lisää sitten loput täysjyväriisijauhot ja vaaleat gluteenittomat jauhot. Lisää lopuksi öljy (joku miedonmakuinen, kuten rypsiöljy). Tarkista taikinan koostumus. Mikäli tuntuu vieläkin turhan löysältä, lisää joko riisijauhoja tai vaaleita gluteenittomia jauhoja. Anna seistä liinan alla n. 20 minuuttia.Taikina on helppo levittää pellille esim. siten, että kumoaa taikinan leivinpaperille  ja lisää päälle vaaleita gluteenittomia jauhoja ja painelee käsin halutun malliseksi ja paksuiseksi.

Tomaattikastike Mervin tapaan:

1 prk tomaattimurskaa (Mutti)

2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna

ruokalusikallinen tomaattipyrettä

2 isoa hyvin kypsää tomaattia pieneksi pilkottuna

Muutama jalapeno pieneksi murskattuna

1 rkl Witchdoctorin Dark Roast -chilikastiketta

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolatonta grillimaustetta

valkosipulia reilusti

lipstikkaa

persiljaa

OHJE: kaikki ainekset keitetään kokoon esim. kasarissa ja kumotaan jäähtyneenä pizzapohjan päälle.

Täytteeksi sitten, mitä haluaa: Kinkkua, tonnikalaa, kasviksia, sieniä, katkarapuja. Jos laitat juustoraastetta, laita juustoraaste heti tomaattikastikkeen jälkeen ja sitten muut ainekset.

Paista pizzaa 225 asteessa  uunin alaosassa n.15 min. Pizzan paksuudesta riippuu, kuinka kauan. Tarkkaile siis jälleen uuniasi.

 

Gluteenittoman maailman luomupizzataikina

 

 

Sisältää täysjyväriisijauhoa, maissitärkkelystä, riisijauhoa, leivinjauhetta, merisuolaa, täysjyväqvinoajauhoa, hiivaa, raakaruokosokeria ja sakeuttamisaine kantaanikumia. On siis luomutuote. Helppo. Lisää vaan vesi ja öljy. Käytin oliiviöljyä. Helppo kaulita. En tarvinnut jauhoja ollenkaan kaulitsemiseen. Pohja samalla rapea ja pehmeä. Pysyy koossa. Voi syödä pizzaslicen kädessä! Suolaa lisäisin vielä puolisen teelusikallista pohjaan. Voin lämpimästi suositella tätä tuotetta.

 

Esimerkkipizza Gluteenittoman maailman luomupizzataikinasta

 

 

Tähän taikinaan laitoin pohjalle oman tomaattikastikkeen, mistä ohje tällä sivulla. Sen päälle sitten juustoraastetta 150 gr, yhden sipulin freesattuna, pieneksi pilkottuna, yhden suippopaprikan freesattuna ja pilkottuna, hieman pippuria myllystä ja oreganoa, kun pizza tuli uunista.