Tulinen luomupossu-riisinuudelisalaatti

Tämän salaatin voi syödä sekä kylmänä että kuumana. Tästä riittää neljälle.

Tarvitset:

400 gr marinoimattomia luomupossusuikaleita

1 iso sipuli

1 keltainen paprika

1 punainen paprika

kahta eri salaattia ja vähän rucolaa

yksi rasia kirsikkatomaatteja

1 avomaan kurkku tai puolikas kasvihuonekurkku

1 rkl Witchdoctor Dark Roast chilikastiketta (muukin chilikastike käy)

1 tl savupaprikajauhetta

1 - 2 tl grillimaustetta

1 tl suolaa (jos et käytä suolattua grillimaustetta, muuten vähempi suola riittänee)

lipstikkaa ja persiljaa

OHJE: Paista suikaleet reilussa oliiviöljyssä ja mausta yllämainituilla mausteilla ja yrteillä. Lisää sipuli ja paprikat pilkottuna ja freesaa ne joukkoon. Paista lihat kypsiksi. Keitä vesi ja laita riisinuudelit kiehuvaan veteen n. 3 minuutiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja lisää öljyä, ettei nuudelit paakkuunnu. Käytin kaksi pussia nuudeleita tähän.

Laita ensin laakeaan salaattikulhoon salaattipeti rucolan kera ja sitten nuudelit ja lopuksi kauniiksi keoksi lihat. Ripottele puolitetut tomaatit ja suikaloitu kurkku reunoille. Jos haluat tarjota kylmänä, anna lihojen ja nuudeleiden ensin jäähtyä.

PS. Lautasella kannattaa kaikki sekoittaa yhteen, niin maut tulevat parhaiten esiin. Tähän voi käyttää kurkun tilalle tai lisäksi myös kesäkurpitsasuikaleita.

 

 

Lihat ja nuudelit tuloillaan.

Lämmin peruna-mozzarella-kinkkusalaatti

Tarvitset tähän kahden hengen lämpimään salaattiin seuraavat tuotteet:

4 keskikokoista kiinteää perunaa

100 gr Snellmanin voileipäkinkkua

100 gr Creme Bonjour Savuinen BBQ tuorejuustoa

1 Bufala mozzarella

Puolikas punainen ja keltainen paprika

n. 6 cm:n pala kurkkua

1 sipuli

2 - 3 valkosipulin kynttä

Persiljaa ja lipstikkaa

Puolikas avocado mössättynä ja lehtikaalisipseillä lisättynä

Ohje: Keitä perunat kuorineen, pilko paprikat, kurkku ja kinkku. Laita kulhoon. Lisää mozzarella revittynä tai kuutioina. Voit jo tässä vaiheessa sekoittaa persiljaa ja lipstikkaa joukkoon. Lisää myös avocadomössö. Kuullota sipuli ja valkosipulin kynnet oliiviöljyssä. Lisää salaatin joukkoon. Kun perunat ovat kypsiä, pilko ne heti kuorineen ja lisää salaattiin. Laita nyt myös Creme Bonjour ja sekoita salaattiin varovasti. Tarjoile heti. Lisää lopuksi vielä hieman sormisuolaa lautasella olevan salaatin päälle. 

Suuntuntuma on mukavan rapsakka ja savunmakuinen. Voi syödä myös kylmänä.

Leipäjuustosalaatti

Aina ei voi vastustaa juustoja. Leipäjuusto on yksi suosikkini juustojen joukossa. Sopii hyvin myös salaatteihin.

150 gr leipäjuustoa
1 punasipuli
4 tomaattia
1 suippopaprika
puolikas kurkku
runsaasti tuoretta persiljaa ja basilikaa (tai jotain muuta yrttiä)
(erilaisia siemeniä)

Salaattikastike:
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl Agavesiirappia (sokeri tai hunajakin käy)
1 tl hyvää balsamicoa
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa ja pippuria myllystä

OHJE: Sekoita ensin salaattikastike ja laita salaatin valmistuksen ajaksi jääkaappiin.

Pilko leipäjuusto ja tomaatit kuutioiksi. Kurkku, suippopaprika ja punasipuli voi olla suikaleina. Lisää sitten yrtit. Sekoita ainekset keskenään salaattikastikkeen kanssa.
(Sekoita salaattikastike vielä ennen kun kaadat sen salaatin päälle).  Voit vielä lisätä salaatin päälle haluamiasi siemeniä. Ne sopivat tähän todella hyvin.

Tästä annoksesta syö kaksi. Tarjoa lisäksi hyvää gluteenitonta kauraleipää.

Bileperunasalaatti

 

 

Vappukin tulossa, joten tämän voi tarjota vaikka Vappuna illanistujaisissa tai Vappupiknikillä.

8 keitettyä jäähtynyttä kiinteää perunaa pilkottuna

300 gr paistettua naudan jauhelihaa hyvin maustettuna

pieni purkillinen hillosipuleita

3  pepperonia pilkottuna (jos pieniä, voi laittaa enemmänkin), jos haluaa enemmän tulisuutta, niin käytä vihreitä jalapenoja maun mukaan

kaksi kourallista kirsikkatomaatteja halkaistuna (lisäksi kourallinen kirsikkatomaatteja valmiin salaatin päälle koristeeksi)

puolikas kurkku pilkottuna

yksi suippopaprika ohuina suikaleina

2 Apetina fetakuutiot chilikastikkeessa (aurinkokuivattu käy myös) juustoa

Tuoretta persiljaa tai korianteria pieneksi silputtuna

OHJE: Sekoita kaikki ainekset varovasti isossa astiassa. Tarkista suola. Jos tarvitsee, niin lisää sormisuolaa ja pippuria myllystä. Tähän käy hyvin myös piparjuurimajoneesi tai valkosipulimajoneesi. Niitä saa valmiina kaupoista, joten voi laitaa tarjolle, jos joku vieraista haluaa. Mielestäni tämä ei kaipaa majoneesia. Jos käytät korianteria, varmista, että kaikki vieraasi pitävät siitä. Korianteri jakaa mielipiteitä. Persilja on turvallisempi vaihtoehto. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Tarjoile kylmänä.

Tästä syö 4 henkilöä, jos tarjoaa tätä pelkästään, mutta muiden herkkujen lisukkeena riittää n. 6 - 8 henkilölle.

Jauhelihan voi myös jättää kokonaan pois tästä perunasalaatista, varsinkin, jos tarjoaa lisäkesalaattina. Ja maidottoman version saa, kun jättää fetajuuston pois.

PS. En ehtinyt saada kuvaa kauniista esillepanosta. Kylässä sen verran nälkäisiä kavereita maistamassa tätä reseptiä, että ehtivät kauhaista tarjoiluvadilta salaatit kulhoon ennen kun ehdin saada kameran esiin. No, ainakin näytti maistuvan. Mitään ei jäänyt.

Noitapillisalaatti

Tällä ei ole mitään tekemistä niiden Noitapillikarkkien kanssa, vaan Makulihan ihanan tulisten makkaroiden kanssa. Noitapillimakkarat sisältävät mm. valkosipulia, nokkosta ja chiliä. Ovat todella tulisia eli mun makuun just eikä melkein. Ovat siis raakamakkaraa ja paistetaan ensin.

Tarvitset kolme isoa Noitapilliä (niitä on hieman eri kokoisia), salattia, kurkkua, tomaattia, suippopaprikaa, basilikaa ja persljaa (piparjuurimajoneesia).

 

OHJE: Paista ensin pieneksi pilkotut  Noitapillit oliiviöljyssä. Laita salaattilautaselle ensin salaatin lehtiä, lisää tuoreita basilikan lehtiä n. 10 kpl ja sekoita nämä ensin keskenään. Lisää sitten puolikas kurkku pilkottuna, kaksi isoa tomaattia pilkottuna, puolikas suippopaprika pilkottuna ja oliviöljyssä paistetut Noitapillit salaatin päälle kuumana. Vielä runsaasti tuoretta persiljaa joukkoon. Sekoita.

Jos sielu sietää, niin laita vielä piparjuurimajoneesia (saa kaupasta valmiinakin)  ennen kun sekoitat. Minä laitoin. Ihanan tulista. Todella hyvää.

Tästä riittää kahdelle. Makulihan tuotteita saa ainakin Vuosaaren Citymarketista ja Kampin K-kaupasta. Heidän tuotteet gluteenittomia ja hyviä kaikki.

Salaatti kahdelle

Tässä on kevyt salaatti kahdelle tai yhdelle tosi nälkäiselle.

150 gr graavilohta (kylmäsavu käy myös hyvin)
50 gr freesattua lehtikaalia
1 iso avocado
1 suippopaprika (tai puolikas, jos oikein iso)
Amerikkalainen salaatti tai salaattimix
reilusti tuoretta persiljaa
pippuria myllystä
(tomaatteja, kurkkua)

OHJE: Freesaa ensin lehtikaali, jotta ehtii jäähtyä. Pese kaikki kasvikset hyvin ja valuta salaatti. Laita laakealle salaattilautaselle ensin joko amerikkalainen salaatti tai salaattimix, sitten lohkottu avocado, suikaloitu suippopaprika, lehtikaalit ja persilja.
Lisää sitten graavilohi rullana salaatin päälle ja vielä hieman persiljaa. Tähän voi mielellään laittaa myös tomaatteja tai mitä nyt haluaakin lisätä, vaikka suomalaista kurkkua. Suolaa en lisännyt, koska tekemäni graavilohi on riittävän suolaista. Pippuria myllystä kylläkin.

Tarjoile vaikka tomaattirieskojen kanssa. 

PS. Tähän sopii sama salaattikastike, kun Leipäjuustosalaatin ohjeessa. Itse en kyllä laittanut mitään salaattikastiketta tällä kertaa.