Jokelan mummon silakkalaatikko

Tämä resepti on minulle rakas, niinkuin on Jokelan mummon kaalilaatikkokin. Lapsuuden herkku, minkä nyt osaan itsekin siis tehdä. Kävin opissa Ritvan luona Jokelassa.

Tarvitset n. 3 litran vuuan, emalinen on paras. Ja jos sinulla on mahdollista tehdä tämä leivinuunissa, tee siinä. Tässä on käytetty myös täysmaitoa ja voita. Niitä ei kyllä voi tässä perinteisessä silakkalaatikossa korvata millään, muuten maku kärsii.

Tarvitset tähän (n.)

1 kg jauhoisia perunoita

2 sipulia

350 - 400 gr sian siivuja (niin paksuja, kun vaan onnistut saamaan)

6 - 8 silakkafilettä

0,5 l täysmaitoa

suolattua voita

valkopippuria ja suolaa

1 rkl gluteenittomia jauhoja (Fin mix)

OHJE: Leikkaa suurin osa sian siivuista pieniksi kuutioiksi. Suolaa hyvin. Ruskista voissa pannulla. Lisää sitten pieneksi silputut sipulit ja ruskista nekin hieman. Kuori ja huuhtele perunat hyvin ja leikkaa todella ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

Lado voideltuun vuokaan ensin perunaviipaleita, sitten siansiivu-sipulipaistos, peitä perunaviipaleilla ja lisää pieneksi silputut  ja suolatut silakat. Peitä perunaviipaleilla. Paista myös loput sian siivut suhtkoht isoina paloina pannulla hieman ja lisää perunoiden päälle. Kaada maito-jauhoseos päälle. Laita maidon sekaan hieman valkopippuria ja suolaa. Lopuksi vielä reilusti voinokareita ja sormisuolaa päälle. Ja sitten uunin ala-tasolle paistumaan. Uuni saa ensin olla n. 15 minuuttia 225 asteessa, vähennä asteita sitten 175:een asteeseen ja anna kypsyä n. 1,5 - 2 tuntia. Tarkkaile, milloin perunat kypsiä ja pinta mukavan ruskea.

Tarjoile etikkapunajuurien ja vihersalaatin kanssa. Olut sopii tämän kanssa mitä parhaiten ruokajuomaksi.

 

Tässä pilkotaan sian silavaa. Erittäin tärkeä osa tätä ruokaa.

Silakkaa pilkkomassa.

Haukea lehtikaalipedillä

Koska itselläni haukea on pakkasessa vaikka kuinka, kehitin taas jotain uutta haukifileistä.

Tarvitset: 

3 lehtikaalin lehteä

4 haukifilettä 

Puolikas suippopaprika

Sormisuolaa

1 dl Kaurakermaa

Valkosipulia

Puolikas punainen chilipalko

Ohje:  Suolaa kalafileet kevyesti ja ripottele pinnoille hieman persiljaa. Paista oliiviöljyssä tai macadamiaöljyssä. Paista toisella pannulla oliiviöljyssä lehtikaalit, mistä kovat ruotiosat on poistettu. Kun kaali pehmennyt, lisää kaurakerma, sormisuola, valkosipulia ja puolikas chilipalko sekä suikaloitu suippopaprikan puolikas. Anna kypsyä, kunnes kerma on imeytynyt lehtikaaliin lähes kokonaan. Laita sitten lautaselle ensin haukifile ja päälle lehtikaalipeti. 

 

Uunihaukea ja lohkopottuja

Ohje on kahdelle.

Tarvitset 4 isoa perunaa ja neljä haukifilettä. Kuori perunat, lohko, huuhtele hyvin ja kuivaa pyyhkeellä. Mausta mieleisilläsi mausteilla ja levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää pellille talouspaperilla kuivatut haukifileet. Maustoin fileet suolalla, pippurilla, tillillä ja persiljalla molemmin puolin. 

Laita uuniin 200 asteeseen. Paista, kunnes perunatkin kypsiä. Kun kalan liha vaalenee, laita kalat folioon ja lisää hieman voita tai öljyä ja sitten takaisin pellille, niin ne eivät pääse kuivumaan.

Uunilohen kanssa maistuu salaatti ja piparjuurimajoneesi.

PS. Tässä haukifileet ovat suhtkoht paksuja. Jos käytät ohuita fileitä, anna perunoiden kypsyä ensin jonkin aikaa uunissa, ennen kun lisäät fileet. Hauki kypsyy nopeasti.

Pese lohkotut perunat hyvin, huuhtele enin tärkkelys pois ja kuivaa pyyhkeeseen ennen maustamista.

Uuniin menossa.

Isän sinappihaukifileet

Tarvitset:

tuoretta haukifilettä syöjien määrän mukaan eli 2 filettä/hlö

Johnny's sinappia

Kalaneuvoksen kalamaustetta

Sitruunaa

Ohje: Fileoi hauki. Kuivaa fileet talouspaperilla. Laita fileiden pintaan ensin molemmille puolille Kalaneuvoksen kalamaustetta ja hieman sitruunaa. Laita sitten fileen päälle Johnny's sinappia. Paista fileet miedolla lämmöllä voissa ja vain toiselta puolelta, jotta sinappi ei valu pois fileeltä. 

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muussin kanssa. Lisäksi vaikka salaatti ja punajuuria. Hyvä valkoviini kruunaa tämän herkun.

Tässä kuva, miten herkulliselta fileet näyttävät jopa ennen paistamista.

Muikkuterriini

Tämä resepti syntyi mökillä kesällä 2015.

Tarvitset n. 420 gr pekonia. Savupekoni on paras. Lisäksi muikkuja, puuroriisiä n. 1,5 rkl, suolaa, pippuria ja hyvin pieneksi hakattua tuoretta tilliä. Riisiä tarvitaan poistamaan muikusta kosteutta.

Ohje: lado suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan pekonit hieman toisiinsa kiinni ja jätä reunoille roikkumaan pekonin päät. Lado sitten kerros muikkuja tiheästi ja lisää suola, pippuri, tilli ja puolet riisin jyvistä. Laita sitten yksi kerros pekonia. Ja taas muikkuja mausteineen ja loput riisit. Tilliä ei enää tarvita. Sulje reunoilla roikkuvalla pekonilla mahdollisimman tiiviisti. Laita esim. reunallisen uunipellin pohjalle  n. 1 cm vettä ja vuoka siihen. Paista uunissa 150 asteessa 1,5 - 2 tuntia. Peitä foliolla, jos pekoni tummuu liikaa. Tarjoile perunoiden ja salaatin kanssa. Punajuuret sopii tämän kanssa myös.

Lohimunakas

Tähän lohimunakkaaseen käytin graavilohta, mutta ihan hyvin voit käyttää esim. uunilohta.

Tarvitset:

2 munaa

hieman vettä

3 - 4 siivua lohta

lipstikkaa

persiljaa

2 valkosipulia murskattuna

mustapippuria myllystä

OHJE: sekoita kevyesti munat ja tilkka vettä, lisää siihen valkosipulimurska. Kaada munaseos kuumalle pannulle, missä joko oliiviöljyä tai macadamiaöljyä. Vähennä jo tässä vaiheessa keittolevyn kuumuutta puoleen. Kun munaseos alkaa hieman hyytyä, lisää lohi ja yrtit sekä pippuria myllystä. Anna hyytyä hiljaisella ja kumoa sitten lautaselle. Tähän sopii hyvin myös lehtikaalisipsit valmiin munakkaan päälle. Ne on hyvä paistaa pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä ja lisätä sitten sormisuolaa päälle.

Isän parempi konjakkilohi

Tämä lohi on todellinen graavilohen kuningas. Eikä pidä pelästyä reseptin suurta muscovadosokerin ja suolan määrää. Se on juuri kohdillaan. Tämä on siis isäni bravuuri jokaisella juhla-aterialla ja miksei muulloinkin. Ohje on tehty n. 800 gramman lohifileelle, joten lisää samassa suhteessa kaikkia raaka-aineita, mitä suurempi lohi on.

Tähän tarvitaan ehdottomasti hyvää, tuoretta Norjan lohta mahdollisimman paksusta kohtaa ja kaksi täysin samankokoista filettä. Tämä lohi on valmista nautittavaksi kahden vuorokauden  jälkeen, ei yhtään aikaisemmin.

 

800 gr Norjan lohta

0,5 dl suolaa

1 dl muscovadosokeria

2 - 3 cl konjakkia 

1 dl tilliä

OHJE: Sekoita mielellään  blenderissä kaikki mausteet keskenään. Tillikin saa olla mahdollisimman pientä silppua. Ota sopivan leveä ja korkea astia kalalle valmiiksi esille.  Levitä seos tasaisesti fileille. Lisää sitten konjakki alimmaksi jäävän fileen pinnalle ja laita toinen filee toisen fileen päälle. Paina fileet hyvin yhteen keskenään. Levitä  sitten kelmua astian päälle reilusti  ja laita kalan peittävä iso ja painava paino fileiden päälle. Esim. tiiliskivi on tähän hyvä. Paino tarvitaan ehdottomasti, jotta mausteet jakautuvat tasaisesti molemmille fileille.

Laita sitten jääkaappiin. Vuorokauden jälkeen käännä kala toisin päin ja laita taas paino takaisin. Ja anna olla taas vuorokausi. Sitten pääsetkin jo syömään tätä herkkua.

PS: Tähän käy myös vodka, kossu ja anisviina, jos et konjakista pidä.

Astian pohjalle kerääntyy runsaastikin nestettä. Älä poista sitä, ennen kun lohi on valmis nautittavaksi. Kuivaa pintaa hieman ennen fileoimista.

Tästä näkee, miten nestettä kerääntyy astiaan.

Puumalan haukea italialaisittain

Minulla on onni saada usein tuoretta kalaa suoraan Puumalasta, Saimaalta. Isäni tuo kalat valmiiksi fileoituina ja muikut perattuina. Tähän haukireseptiin tarvitset hyvin fileoituja haukifileitä, sitruunaa, suolaa ja pestoa.

OHJE: Laita fileet puhtaalle  uunipellille tai matalaan foliovuokaan. Tämä siksi, että uunissa valuva ihana kastike saadaan talteen. Suolaa fileet kevyesti molemmilta puolilta. Laita sitten fileiden päälle vihreää pestoa juuri niin paljon, kun tykkäät. Itse laitan aina koko fileelle reilusti, koska pidän pestosta. Ensikertalaisen kannattaa ehkä kokeilla hieman kevyemmällä kuorrutteella. Lado sitten hyvin pestyn sitruunan viipaleita koko fileen pituudelta. Mielellään mahdollisimman ohuita viipaleita, jotta sitruunan mehu ehtii valua fileiden päälle uunissa. Laita uunin keskitasolle 200 asteeseen n. 15 minuuttia. Kun fileet ovat kypsiä, voit vielä lautasella puristaa lisää sitruunan mehua fileille, mikäli haluat kirpeämpää lopputulosta.

Tämän ruuan kanssa sopii muussi todella hyvin tai keitetyt perunat, jolloin valuneen kastikkeen voi käyttää perunoiden kastikkeena. Kuvassa kevyempi versio eli ilman perunaa tällä kertaa. Itse tehty punajuuri-piparjuuri-majoneesimössö, tomaatit ja kurkku seurana. (Voi kun olisi ollut hyvää valkoviiniä).

PS. Kokeile myös kukkakaalimuussia tämän kanssa.

 

 

Lohi-avocadoleipä

Tee ensin avocadomössö eli mössää haarukalla yksi avocado, lisää siihen halutessasi MCT-löjyä ruokalusikallinen ja oluthiivahiutaleita teelusikallisen verran. Itse jätän suolan pois kokonaan, mutta sitä voi tietysti lisätä, jos sitä tuntee tarvitsevansa. Lado mössö mielellään itsetekemien gluteenittomien leipien päälle tai esim. siemennäkkileivän päälle. Kaupasta saa myös hyvää näkkileipää, kuten Semperin tai Pirkan kauranäkkäri.  Sitten salaattia ja  lohta päälle (joko kaupan valmista graavia tai itse graavattua). Tähän käy myös vaikka kalkkunaleike tai tonnikala. Lopuksi esim. punaista paprikaa, tomaattia yms. Tarjoile kauniilla lautasella, niin maistuu vieläkin paremmalta. 

Avocadomössöön voi lisätä myös hampunsiemeniä (esim. Jokka). Ja kun tarjoaa vielä kananmunan kanssa, on proteiiniakin heti aamusta saatu reilusti.

 

Purkkitonnikalapihvit

 

No, tämä ei ehkä ole kovin eettistä, mutta kuitenkin.

2 purkkia hyvää vaaleaa tonnikalaa, toinen purkki voi olla vaikka chilitonnaria

1 kananmuna

1 - 2 tl Psylliumia

siemeniä maun mukaan ja reilusti: hampunsiemen, pellavansiemenrouhe ym.

yrttejä, esim. lipstikka ja persilja ja valkosipuli tietenkin (ja chiliä, jos et käytä chilitonnaria)

Ohje: Kaikki sekaisin ja taputtele pannulle sopivan kokoisia pihvejä. Paista mielellään esim. Macadamiaöljyssä, tulee ihanan voinen maku ilman voita. Tai paista, missä haluat. Hyvää tulee. Hiljasella kannattaa paistaa, että kypsyy sisältäkin. Näiden kanssa punajuuria tai jos jaksaa tehdä, niin kunnon punajuuririsotto on mitä mainioin lisäke. Ja tietysti tuoreet vihannekset tai salaatti kyytipoikana.

PS. Pysyy tälläkin reseptillä kasassa, mutta joskus lisään jämäjauhoja desin verran (esim. maissijauho käy todella hyvin).

 

Baari-illan jälkimättö

Miten tässä näin pääsikin käymään? Ennen syötiin pizzaa ja nyt lohi-paprika-tomaattimunakasta baari-illan jälkeen. Tää on kyllä paljon parempaa (?). Ainakin terveellisempää.

3 munaa

paprikaa siivuina kourallisen verran

6 kirsikkatomaattia puolitettuna

graavilohisiivuja

Macadamiaöljyä paistamiseen (tai laita vaikka sitä voita)

lipstikkaa, persiljaa

Ohje: Riko munien rakenne rikki, suolaa maltillisesti tai ei ollenkaan, koska graavissa on suolaa yleensä runsaasti (ainakin mun tekemässä), kaada seos pannulle ja paista miedolla sen verran, että vähän hyytynyt ja sitten graavi, paprika ja tomaatit joukkoon. Yrttejä sekaan ja anna hyytyä kunnolla. Sitten vaan ääntä kohti ja nukkumaan.

PS. Aamulla tai päivällä, kun on herännyt, voi sitten tehdä sitä pizzaa. Siitä ohje tulossa myöhemmin.