Wräpit uudella twistillä

Tämä on helppo ja nopea. Riittää välipalaksi neljälle salaatin kanssa tai lounaaksi kahdelle salaatin kanssa. Jos oikein kova nälkä on, niin syö yksin.

Tarvitset:

2 isoa Schärin gluteenitonta wrappia

4 ohutta broilerin leikettä

Reilusti tuoretta persiljaa 

Punaista pestoa

Juustoraastetta (Violife)

Ohje: laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista ensin broilerin leikkeet kypsiksi pannulla ja mausta mielesi mukaan. Laita toinen wräppi uunipellille ja voitele pestolla. Lisää sitten broilerin leikkeet ja reilusti persiljaa päälle. Voit lisätä muitakin tuoreita yrttejä, jos haluat. Sitten reilusti juustoraastetta ja toinen wräppi päälle. Painele hieman. Laita sitten uuniin n. 7 minuutiksi. Painele alussa kerran lastalla, jotta juusto sitoo kunnolla ainekset yhteen.

 PS. Tämän voit tehdä myös grillissä parillalla. 

Valmista.

Tämän päälle sitten toinen wräppi ja uuniin

Juusto puuttuu vielä

Savoijinkääryleet

Savoijin kaalista on helppo tehdä kääryleet. Sen lehdet ovat jo valmiiksi pehmeät, joten et tarvitse keittää sitä ensin ollenkaan. Toki voit näin tehdä, silloin on helpompi poistaa kova ruotiosa, mikä on ehdottomasti poistettava lehdistä.

Tarvitset 12 kääryleeseen alla olevassa kuvassa olevat tuotteet ja lisäksi niitä mausteita, mitä haluat käyttää. Itse tein hyvin chilisen täytteen. Myös salsakastike oli tulinen. Tässä voit siis käyttää juuri niin paljon mausteita ja juuri niitä, mistä tykkäät.

Minun ohjeeni on:

400 gr sikanautajauhelihaa

purkki tulista salsakastiketta

1 pss suikaloituja juureksia

tummaa siirappia

4 pepperonia pieneksi pilkottuna

1 rkl Witchdoctor Dark Roast chiliä

1 tl grillimaustetta

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl meiramia

reilusti persiljaa

1 tl Himalajan jodioitua suolaa

1 Savoijin kaali

olliiviöljyä (tai halutessasi voita)

OHJE: Paista ensin jauheliha ja laita haluamasi mausteet tai nuo yllämainitut (siirappi tulee kaalikääryleitten päälle), lisää sitten salsakastike, suikalejuurekset ja pieneksi silputut pepperonit ja sekoita hyvin. Irrota varovasti kaalin lehdet. Poista jokaiseta lehdestä terävällä veitsellä ruotiosan kovin osa. Laita sitten täytettä kaalin "pussimaiseen" osaan ja rullaa kääryleeksi. Laita sitten kaalit vieriviereen haluamaasi uunivuokaan tai foliovuokaan suoraan (helppo pakastaa). Päälle reilusti tummaa siirappia ja oliiviöljyä (voita voi käyttää, jos sitä haluaa). Laita uuniin ensin 200 asteeseen n. 15 minuutiksi, laske uunin lämpötilaa 150:een ja anna hautua 1 ,5 -2 tuntia. Tarkista haarukalla kaalin kypsyys. Laita aluksi foliota vuuan päälle, jottei tummu heti liikaa. Voitele kääryleitä paistamisen välillä siirappi-oliiviöljyllä, mitä on valunut vuuan pohjalle. Jos tuntuu, ettei voiteluun ole tarpeeksi siirappiseosta, laita lisää.

Tarjoa hyvien perunoiden tai riisin kanssa.

PS. Minulta jäi sekä täytettä että kaalia, joten tein niistä kaalipadan. Lisäsin vain tomaattimurskaa ja kuivattuja munakoisoja sekä yrttejä ja suolaa hieman joukkoon. Annoin kiehua tunnin verran. Kyllä on sekin todella hyvää. Jos sinulla on paprikaa, lisää sitäkin joukkoon. Sopii vallan mainiosti.

Spagettikastike

400 gr jauhelihaa

300 gr tomaattimurskaa

50 gr Creme Bonjour valkosipulituorejuusto

1 sipuli

1 keltainen paprika

Kourallinen murskattuja lehtikaalisipsejä

Ruokalusikallinen persiljaa

1 tl lipstikkaa

1 tl suolaa

1 tl grillimaustetta

Valkosipulia maun mukaan

Ohje: Ruskista jauheliha ja mausta se. Lisää pilkotut sipuli ja paprika ja tomaattimurska ja murskaa sekaan lehtikaalisipsit sekä lisää lopuksi vielä Creme Bonjour. Anna kiehua sen aikaa, kun gluteeniton  pasta valmistuu. 

Pähkinäinen pekonijauhelihamureke

Tähän murekkeeseen on käytetty aika paljon erilaisia ainesosia. Voit aivan hyvin jättää pois esim. oluthiivahiutaleet ja korvata pähkinät jollain toisella pähkinällä, mutta tämä ohje tarvitsee:

400 gr jauhelihaa

1 rkl hasselpähkinäjauhetta

1 rkl manterirouhetta

1 rkl psylliumia

2 munaa

0,5 dl kaurakermaa (tai cashewmaitoa)

1 rkl oluthiivahiutaleita

170 gr pekonia

1 tl grillimaustetta

1 tl savupaprikajauhetta

chiliä maun mukaan sekä valkosipulia

ripaus suolaa (pekonissa on jo suolaa ja sitä tulee taikinaankin)

Persiljaa ja lipstikkaa

OHJE: Riko munat kulhoon ja lisää kaikki muut aineet paitsi jauheliha. Sekoita kunnolla ja anna seista n. 10 minuuttia. Lisää sitten joukkoon puolet pekonista pieneksi pilkottuna (puolita pekoninippu keskeltä, niin saat murekkeen päälle juuri sopivan kokoiset pekonisiivut) ja jauheliha ja sekoita hyvin. Muotoile murekkeeksi esim. foliovuokaan ja laita loput pekonit murekkeen päälle tiiviisti. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 45 minuuttia eli kunnes mureke on kypsää.

PS. Tarjoile savipatajuuresten kanssa. Niistä ohje kasvisruuissa.

Laita loput pekonit murekkeen päälle tiiviisti ja siten uuniin.

Jokelan mummon kaalilaatikko

Tämä "Jokelan mummon kaalilaatikko" on lapsuuteni herkku ja teen sitä aina silloin tällöin. Myös lapseni ovat siitä aina pitäneet. Mummon toinen tytär eli tätini Ritva tekee tätä myös minulle syksyisin, kun käyn hänen luonaan Jokelassa kylässä. Mielestäni edesmenneen  mummon ja Ritvan tekemänä tämä maistuu jotenkin aina paljon paremmalta. Ja mummohan teki tämän aina puuhellan uunissa.

1 kg kaalia
500 gr sika-nautajauhelihaa
2 dl puuroriisiä
2 rkl siirappia
1 iso sipuli
meiramia
suolaa
pippuria

2 lihalientä
 

OHJE: Pilko kaali hyvin pieneksi ja keitä sitten kaali ja puuroriisi vähässä vedessä. Lisää joukkoon pari lihalientä. Anna kattilan kannen olla hieman raollaan. Kun kaali on kypsä, lisää 2 rkl siirappia sekä iso sipuli. Paista jauheliha kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kaali ja jauheliha yhteen ja laita voideltuun uunivuokaan. Lisää hieman meiramia joukkoon.  Paista uunissa ala-tasolla ensin 225 asteessa, kunnes pinta ruskistuu. Laita sitten uunin alalämpö päälle ja uuni 155 asteeseen ja anna hautua uunissa n. 2 tuntia. Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä foliolla. Pinta saakin olla tumma, muttei palanut. Tarjoile puolukkasurvoksen ja tuoreen kurkun kanssa.

Munaton ja maidoton makaronilaatikko

Tarvitset:

400 gr hyvää jauhelihaa (rasvaa 10 - 17 %)

500 gr gluteenitonta pastaa (Pennepasta hyvä tässä)

1 iso sipuli

5 - 6 valkosipulin kynttä

1 suippopaprika

Kourallinen lehtikaalia (enemmänkin voit laittaa)

1 kasvisliemi

1 l vettä

yrttejä maun mukaan

1 tl grillimaustetta

1 tl suolaa

1 rkl chilikastiketta (jätä pois, jos et halua tulista tai käytä vähemmän)

1 tl savupaprikajauhetta

OHJE: Keitä pasta ja pilkottu sipuli vedessä, mihin on lisätty kasvisliemi. Älä heitä vettä pois. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet ja yrtit sekä pilkottu suippopaprika ja lehtikaalisilppu (ota lehtikaalista kova ruotiosa pois). Kaada makaroni/sipuli/vesi vuokaan ja lisää jauhelihaseos ja sekoita nämä keskenään. Lientä saa olla niin paljon että ruoka peittyy.  Jos mahdollista, jätä vetäytymään yön yli ja paista vasta seuraavana päivänä. Tämä ei välttämätöntä. Paista 200 asteessa, kunnes liemi on täysin hyytynyt.

PS. Voit tehdä muna/maitoseoksenkin, jos haluat, mutta siivilöi siinä tapauksessa vesi pastasta pois. Tähän voi käytää myös muna/kauramaitoseosta.

Näitä tarvitset ja lisäksi mausteita ja vettä.

Jauheliha ja yrtit sekä suippopaprika sekoitettu mausteiden kanssa ja kattilassa keitetty makaronit sipulisilpun kanssa. Nämä sitten sekoitetaan keskenään uunivuokaan.

Täytetyt paprikat

Tästä ohjeesta riittää 10 - 12 paprikanpuolikkaaseen täytettä.

5 - 6 paprikaa

350 gr rotukarjan jauhelihaa (Lidl)

200 gr herne-maissi-paprika

1 iso sipuli

1 tl suolaa

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl grillimaustetta

1 - 2 tl vahvaa chilikastiketta (tässä Witchdoctorin dark roastia 2 tl)

Persiljaa, lipstikkaa, basilicaa

(Juustoraastetta)

Ohje: Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää mausteet ja yrtit. Sekoita herne-maissi-paprika joukkoon. Pese ja puolita paprikat. Ota kaikki valkoinen osa pois ja siemenet. Laita uunivuokaan kiinni toisiinsa, niin pysyvät hyvin pystyssä. Laita jokaiseen täyte tiiviisti. Lopuksi juustoraastetta, jos käytät juustoja. Paista uunin alaosassa 200 asteessa n. 20 - 30 minuuttia. Itse tykkään siitä, kun paprika ei ole liian pehmeä. 

PS. Voit täyttää myös chilitonnikalalla tai pelkillä kasviksilla. Tarjoile riisin ja/tai salaatin kanssa.

Juustoraaste lisätty. Nyt uuniin.

Tässä laitettu täyte.

Kesäkurpitsabroilerilasagne kookosmaitotomaattimurskalla

Tämä resepti on tehty aivan eri tavalla kun lasagne yleensä. Tästä riittää kolmelle tai neljälle (riippuu siitä, kuinka nälkäisiä syöjiä). Eli tämä on tehty litran uunivuokaan. Tuplaa resepti, jos teet lasagnevuokaan.

Tarvitset:

1 pieni kesäkurpitsa

1 sipuli

300 gr maustamattomia broilerinsuikaleita

puolikas punainen ja puolikas keltainen paprika

persiljaa, lipstikkaa, valkosipulia maun mukaan

0,5 tl suolaa

1 tl grillimaustetta

1 tl sweet chili saucea

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl currya

Kastike:

2 - 3 dl tomaattimurskaa

2 dl  kookosmaitoa

jotain tulista chiliä 1 tl

ripaus suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl grillimaustetta

OHJE: Paista broilerinsuikaleet oliiviöljyssä ja lisää yllämainitut mausteet. Ei tarvitse olla kypsiä, kun menee vielä uuniin. Lisää sitten paprikat ja sipuli ja sekoita broilerinsuikaleiden kanssa. Paprikoita ja sipulia ei tarvitse freesata. Sekoita tomaattimurska ja kookosmaito keskenään ja lisää mausteet.

Aloita kastikkeella, lisää sitten kesäkurpitsan siivut, sitten broileriseos, taas kastike, kesäkurpitsat ja broileriseos. Lopuksi kastike. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin verran. Kokeile haarukalla, että kesäkurpitsat ovat pehmenneet. Anna vetäytyä n. 10 - 15 minuuttia ennen tarjoilua.  

PS. Voit aivan hyvin käyttää myös kokonaisen punaisen ja keltaisen paprikan. Ja tietysti tähän käy broilerin sijasta myös jauheliha tai soijarouhe, jos soijaa käyttää ja haluaa vegeversion. Ja he, jotka maitotuotteita käyttävät, niin reilusti vaan juustoraastetta päälle paistamisen puolivälissä.

 

Tältä näyttää kun alla on ensin kastike, sitten kesäkurpitsat ja lopuksi broileriseos

Kastike pohjalla, sitten kesäkurpitsat. Kastike näyttää tässä todella vaalealta, mutta siitä tulee uunissa ihanan tomaattisen värinen.

Sekoita tomaattimurska ja kookosmaito sekä mausteet keskenään.

Valmis broileriseos.

Punainen broilerikastike

Tämä kastike on ihanan punainen (väri kuvassa ei anna oikeutta kastikkeelle jostain syystä). Ainoa vihreä tässä on persilja ja lipstikka ja niitäkin käytetään maltillisesti.

Tarvitset tähän:

300 gr maustamattomia broilerin suikaleita (mausta broileri savupaprikajauheella, grillimausteella, suolalla ja valkosipulilla makusi mukaan)

2 isoa tomaattia

1 - 2  tl Witchdoctorin Dark Roast -chilikastiketta (tai Sambal Oelek)

1 - 2 nektariinia (jos pieniä, laita kaksi)

1 tl punaista pestoa

1 pieni punainen suippopaprika

1 sipuli (punasipuli paras)

2 dl tomaattimurskaa

(1 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja)

puolikas kasvisliemikuutio

suolaa maun mukaan vielä kastikkeeseen

OHJE:

Paista ensin broileri ja mausta se, lisää sitten muut ainekset. Pilko kuutioiksi sipuli ja nektariinit sekä tomaatit. Käytä kaikki neste kastikkeeseen, mitä tomaateista ja nektariineista irtoaa pilkkomisen aikana. Aurinkokuivatut tomaatit antavat kivan lisämaun, mutta ei ole tässä välttämätön. Pientä chilipotkua kyllä saa olla (ja miksei vähän suurempaakin). Maustaminenhan on ihan makuasia, joten käytä reilusti enemmän, jos siltä tuntuu.

 

 

 

 

 

Xocomolebroilerinfileet

Tarvitset ohuita broilerin fileitä sopivan määrän.

OHJE: Ripottele ensin hyvää suolaa fileiden päälle, sivele sitten jokaisen fileen toiselle puolelle Witchdoctorin Xocomole-kastiketta niin, että filee peittyy kokonaan kastikkeesta, lisää persiljasilppua ja lipstikkaa sekä ripaus sauvupaprikaa. Paista ensin maustettu puoli ja lisää sillä välin toiselle puolelle filettä savupaprikaa ja hieman suolatonta grillimaustetta sekä reilusti valkosipuolia myllystä ja käännä filee. Kaada lopuksi pannulle kookoskermaa ja sekoita pannulle jäänyt mausteseos kerman kanssa.

Tarjoile esim. Basmatiriisin ja raikkaan vihersalaatin kanssa. Sopii myös perunoiden kanssa tarjottavaksi sekä hampurilaissämpylän väliin.

Paista ensin maustetut broilerinfileet, lisää sitten kookoskermaa, jotta saat kaiken pannulle irronneen mausteseoksen talteen.

Noitatohtorin Pulled Pork

Tämä pulled pork eli nyhtöpossu on tehty uudella twistillä eli Wichdoctorin Dark Roast chilikastike on tässä pääosassa. Liha on viljapossun kassleria ja sitä on  900 gr.

Mausteseos:

2 rkl Dark Roast chilikastiketta

1 tl savupaprikamaustetta

3/4 tl Pansuolaa

4 - 5 valkosipulinkynttä murskattuna

0,5 dl savunmakuista wiskiä

OHJE: Sekoita mausteseos. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla. Hiero mausteseos kauttaaltaan lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa vähintään 10 tuntia, mielellään yön yli. Ota liha n. 1 tunti ennen paistamista huoneenlämpöön ja laita se  sopivaan uunivuokaan. Vuuan pohjalle n. 2,5 dl lihalientä tai jotain muuta nestettä, missä on makua. Pelkkä vesi ei käy. Itse laitoin Dark Roast chilillä ja wiskillä maustettua tomaattimurskaa. 

Paista 150 asteessa ainakin 4 tuntia. Poista sitten kansi tai folio ja jatka vielä tunti paistamista. Voit myös laittaa lihan hautumaan pidemmäksikin aikaa n. 90 - 100 asteessa esim. yön yli. Pääasia on, että liha on todella mureaa ja menee helposti säikeiksi.

Tämän kanssa sopii esimerksiksi Hellmann'sin majoneesi, mihin on lisätty reilusti Dark Roast chilikastiketta tai jotain muuta Witchdoctorin chilikastiketta. Tarjoilin tätä Provenan vuokaleipien välissä, mitkä  oli grillattu ja väliin ensin avocadoa ja sitten reilusti pullet porkia, chilimajoneesia ja tomaatteja. Tulista ja hyvää (kuvassa).

Tässä valmis Pulled Pork

Tässä suoraan uunista ulos. Saisipa tuoksun tähän myös.

Nyhtöpossu

 

Nyhtöpossu on vallan mainio ruoka. Sitä voi syödä hyvän muussin kanssa, sellaisenaan, miten vaan. Omasta mielestäni se on parasta patongin välissä tai hampurilaisessa. Kokeile myös Pitaleivän väliin. Valmistamiseen menee aikaa ja lihan kypsymisen odottelemiseen, mutta on kyllä sen arvoistakin. Lihanhan voi kypsentää myös yön yli. Jos se on kannellisessa padassa, ei kuivumisen vaaraa ole.

Nyhtöpossun ohjeita on varmaan satoja, mutta minä teen sen näin:

Ostan Viljapossun Kasleria yleensä tarjouksesta, maustan sen valmiiksi ja laitan pakkaseen
odottamaan sitä päivää, kun tekee mieli nyhtöpossua. PItää vaan ensin malttaa antaa lihan hitaasti sulaa jääkaapissa.
Toki tuoreestakin Kaslerista voi tämän tehdä. Tapoja on monia. Kunhan antaa lihan maustua vähintään kaksi tuntia jääkaapissa, mielellään yön yli.

Tarvitset:
1 kg Kasleria

Mausteseos:
0,5  - 1 dl muscovado sokeria
1  tl korianterijauhetta
1  tl tummaa kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
2 tl murskattua valkosipulia
1 - 2  rkl chiliä (käytä niin vahvaa, kun sielusi sietää) tai Harissaa
2  tl savustettua paprikajauhetta
2 tl grillimaustetta
persiljaa, lipstikkaa (kuivattuna) hieman joukkoon

Kuivaa ensin liha talouspaperilla. Hiero mausteseos kauttaaltaan lihaan ja laita joko pakkaseen, jos et heti tee ruuaksi tai
anna maustua mielellään yön yli, vähintään kaksi tuntia jääkaapissa.

Vinkki: Mausteseokseen voi tietenkin ottaa niitä omia lempimausteitaan ja jättää ohjeestani pois ne, mistä ei tykkää. Ja laittaa enemmän tai vähemmän jotain. Laita vaikka savupaprikan tilalle miedosti savuista wiskiä. (hiero silloin wiski suoraan lihan pintaan ennen muita mausteita). Kyllä, sekin käy tähän. Oikeastaan melkein mitä vaan mausteita voi käyttää, kunhan on jotain savun makua mukana.
Ja vahvoja makuja. Minun mielestäni siis.

Tomaattikastike:
2 prk tomaattimurskaa (litra yhteensä)
2 sipulia pilkottuna joukkoon
2 kasvisliemikuutiota (Reformi)
1 tl suolaa
2 tl savupaprikajauhetta
2 rkl chiliä, harissaa tai vastaavaa
lipstikkaa, persiljaa, basilikaa maun mukaan

Kiehauta kastike kokoon.

Varsinainen lihan kypsennysvaihe:
Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen uuniin laittamista. Nyt voit joko paistaa lihalle pinnan tai jättää sen vaiheen kokonaan poiskin. Nosta liha kannelliseen uunivuokaan tai peitä vuoka alumiinifoliolla. Kaada vuokaan tomaattikastiketta niin paljon, että liha peittyy kokonaan. Tähän kannattaa käyttää uunivuokaa, mihin liha juuri ja juuri mahtuu, niin silloin tuo tomaattikastikemääräkin riittää.

Laita ensin uuniin 225 asteeseen, jotta liha lähtee kypsymään. Anna olla n.15min. ja
laske sitten uunin lämpötila 110-asteseen ja anna lihan muhia n. 5- 7 tuntia, kunnes liha on todella mureaa. Käännä uunilämpö pois, ja anna lihan vetäytyä jälkilämmössä vielä tunnin ajan (jos maltat).

Ota liha leikkuulaudalle ja riivi siitä kahden haarukan avulla suikaleita. Laita patongin, hampurilaisen tai pitaleivän väliin ja lisää esim. tomaattia, salaattia, punasipulia ja jotain mieleistäsi kastiketta (bbq- majoneesi ym.) ja nauti.

Olen tarjonnut tätä myös perunamuussin kanssa ja tämä käy mainiosti myös Paimenen piiraan lihaksi. Jäljelle jääneen tomaattikastikkeen voi käyttää spagetti- tai  pizzakastikkeena. Pakasta, jos et tarvitse parin päivän sisällä.

PS. Patonkien ohje myös mervinmagoisissa: Lisää leipomuksiani -kohdassa.

Laita kasler uunivuokaan. Valitse mahdollisimman saman kokoinen vuoka kun paistikin on.

Peitä paisti sitten tomaattikastikkeella ja laita kansi päälle ja uuniin.

Nyhtöpossulla täytetty patonki: poista ensin ylimääräinen pehmeä leipäosa patongin sisältä, että saat mahdollisimman paljon possua mahtumaan. Laita sitten avocadoa, reilusti nyhtöpossua, tomaatteja, punasipulin suikaleita ja tulista chilikastiketta päälle ja nauti.

 

Pääsiäisviulun marinointi Mervin tapaan

Pääsiäiseen on aina kuulunut viulu. Ei siis se soittopeli vaan ruokaa. Tietysti. Mulla on tapana marinoida se seuraavasti:

Runsaasti hyvää öljyä, mihin sekoitetaan todella suurella kädellä valkosipulimurskaa, harissaa tai muuta chiliä, suolaakin saa heittää joukkoon ihan kunnolla, suolatonta grillimaustetta, savupaprikajauhetta, lipstikkaa, rosmariinia ja minttua. Tämä mössö sitten sekoitetaan kunnolla ja hierotaan viulun päälle. Annetaan seistä ainakin vuorokausi. Jos malttaa, niin kaksi vuorokautta  aina parempi.

Mulla on nyt 1,5 kilon viulu ja se mahtuu mainiosti kalavuokaan. Ihan kun tehty lampaalle.

Paistan sen sitten lempeästi eli uuni vain 120 asteessa ja n. 4 tuntia. Saa olla todella kypsää, nyhtölammasta melkeimpä.

PS. Ja tää on tietysti luomua.

 

Broilerin pyöryköitä tomaattikastikkeessa

 

Pyörykät:

400 gr kananpojanjauhelihaa

2 kananmunaa

1 dl gluteenittomia korppujauhoja

1 tl currya

1 tl Sweet chili saucea

1 tl paprikajauhetta

3 valkosipulin kynttä (voi laittaa enemmänkin, jos haluaa) murskattuna/pilkottuna

1 tl suolaa

1,5 tl suolatonta grillimaustetta

0,5 tl kurkumaa

yrttejä maun mukaan, esim. persilja, lipstikka, basilika

OHJE: Riko munat kulhoon, lisää korppujauhot ja mausteet, sen jälkeen jauheliha ja anna maustua 10 minuuttia. Jos sinulla on aikaa, tee tämä valmiiksi ja laita jääkaappiin odottamaan esim. kävelylenkin ajaksi. Ehtii maustua kauemmin ja maku vaan paranee. Paista pyörykät esim. macadamiaöljyssä ja lisää sitten tomaattikastike päälle sekä yksi kanaliemikuutio ja kasviskerma ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Sillä välin ehdit valmistaa gluteenittoman pastan tälle ruualle.

Tomaattikastike

4 dl paseerattua tomaattia

1 kanaliemikuutio (Reformin luomu)

1 dl Go Green kasviskermaa (kaura) tai kermaa, jos käytät

PS. Tämän kanssa raikas salaatti ja punajuuret käyvät oikein hyvin. Joskus laitan porkkanaraastetta hieman tämän kastikkeen joukkoon. Sopii todella hyvin ja saat lisää beetakaroteeniakin. Silloin pitää hieman kauemmin hauduttaa, esim. n. 20 minuuttia.

 

 

 

Munakoiso-kalkkunajauhelihalasagne

Tämä lasagne on todella mukautumiskykyinen, eli tätä voi muokata monellakin tapaa: käyttää munakoison tilalla kesäkurpitsaa tai jopa molempia, kalkkunajauhelihan voi jättää kokonaan pois ja tehdä pelkän vegeversion tai ne, jotka käyttävät soijaa, soijarouhe käy tähän todella hyvin. Pitää muistaa yksi tärkeä asia: mausta kunnolla ja tulisesti, jos vaan kestät chiliä (mun yksi rakkaimmista mausteista). Mozzarella käy tähän kun nyrkki silmään, jos käyttää maitotuotteita (kuten minä silloin tällöin, eihän juustoja voi aina vastustaa)

1 iso munakoiso

400 gr kalkkunan jauhelihaa

2 sipulia

4 porkkanaa

Mozzarellaa 

Tomaattimurskaa (Mutti paras)

Mausteet: suola, kurkuma, suolaton grillimauste, paprikajauhe, valkosipuli, inkivääri, Harissa tai muu chili, persilja, lipstikka, basilica

Ohje: Leikkaa munakoisot n. puolen sentin paksuisiksi ja itketä eli laita niille suolaa ja anna odottaa sen aikaa, kun paistat jauhelihan. Mausta jauheliha noilla mausteilla, mitä ohjeessa merkitty tai oman maun mukaan jollain muilla mausteilla. Mausta kuitenkin reilusti. Lisää sitten sipulit ja tomaattimurska ja tarkista maku. Anna kiehua hiljalleen sen aikaa, kun pyyhit munakoisoista nesteet pois pinnalta ja pilkot porkkanat sekä mahdollisesti mozarellan (suosittelen käyttämään tässä juustoa).

Lado lasagnevuokaan kerroksittain: ensin kastike, sitten munakoisoa, kastike ja mozzarella sekä porkkanapalaset, sitten munakoiso, lopuksi kastike. Halutessasi voit vielä laittaa päälle juustoraastetta, mutta mielestäni aivan turha. Paista 200:ssa n. 45 min. Vuoka on valmis, kun munakoisot ovat täysin pehmeitä. Jos tummuu liikaa, laita vuuan päälle folio. Anna seistä n. 10 min ennen tarjoilua. Tämän kanssa vihersalaattia ja se on siinä.

PS. Mulla tossa kuvassa päällä vielä mozzarellaa, kun tuli ostettua sitä vähän reilusti!

 

Paimenen piiras Mervin tapaan

Tämä ei juurikaan muistuta alkuperäistä reseptiä, paitsi, että tässä on perunamuussi päällä. Eli mulla oli n. 300 gr lampaan paistia jäänyt sekä 8 puikulaperunaa ja siitä tää resepti sitten lähti. Tähän voi käyttää vallan mainiosti naudan jauhelihaa tms. sekä tietysti valmista muussia. Itse teen muussin lähes aina puikulaperunoista, kun se nyt vaan on niin hyvää.

Valmista muussi joko keitetyistä perunoista tai valmismuussista.

4 dl tomaattimurskaa

300 gr lammasta pieneksi pilkottuna (tai esim. jauhelihaa)

1 sipuli pieneksi pilkottuna

1 kasvisliemikuutio

1 - 2 rkl  aurinkokuivattuja tomaatteja

1 rkl tomaattipyrettä

5 valkosipulin kynttä murskattuna, pilkottuna

1 tl sweet chili saucea

1 tl paprikajauhetta

lipstikkaa, persiljaa ja halutessasi rosmariinia (mä en tykkää, joten en yleensä käytä)

OHJE: Jos käytät raakaa jauhelihaa, paista ensin se, mutta jos käytät esim. valmista lihajämää , laita ensin tomaattimurska kasariin ja lisää sitten muut ainekset. Anna hieman kiehua kasaan.

Mulla sattui olemaan myös muutama grillattu bataatin viipale, joten laitoin ne ensin uunivuoan pohjalle, sitten tomaattilihakastikken ja lopuksi kanneksi perunamuussin. Lisäsin vielä gluteenitonta korppujauhoa, mutta se ei ole välttämätön. Tuo kyllä kivaa rapeutta lisää. Ja jos haluaa ja käyttää voita, niin reilusti vaan voinokareita pinnalle. Maku senkun paranee.

Uuniin 200 asteeseen n. 30 min. On valmis, kun pinta kivan ruskea. Anna hetken vetäytyä ennen syöntiä. Tämän kanssa punajuuret ja vihersalaatti kyytipojaksi. Mulla nyt ei sattunut olemaan, joten kuvassa vaan kotimaista kurkkua.

 

 

Pesto-bufala-kalkkunakääryleet

Käytin tähän kalkkunan ohuita fileitä. Hyvää tulee myös broilerin ohuista fileistä. Fileitä voi myös halutessaan hieman nuijia vielä ohuemmaksi. Käytä nuijimiseen tuorekelmua, eli laita kelmu fileen päälle ja nuiji varovasti esim. nyrkillä. Filee hajoaa helposti, joten älä käytä paljon voimaa.

8 filettä

1 iso Mozzarella bufala paketti

vihreää tai punaista pestoa (kaupan valmis käy tähän hyvin)

suolaa

OHJE: Levitä fileet leivinpaperin tai folion päälle, laita hieman suolaa fileille ja levitä sitten pestoa fileille. Lisää juustoviipale jokaiselle fileelle ja rullaa kääryleeksi. Jos ei pysy kasassa,  kiinnitä tikulla. Paista nopeasti pinta paistinpannulla tai grillaa kypsäksi. Jos paistat pinnan paistinpannulla, laita sen jälkeen uuniin grillivastuksen alle, kunnes kypsä.

PS. Valmispestohan on hyvin öljyistä, joten valuta hieman öljyä pois ennen kun laitat fileille.