Banaanikookosmuffinit

Tämän voisi laittaa myös makeisiin leivonnaisiin. On vähän siltä väliltä, kumpaa on -suolaista vai magiaa. Minä halkaisin lämpimän muffinin ja laitoin hieman voita ja sormisuolaa päälle. 

Ohjeesta tulee 7 isohkoa muffinia.

1 kypsä pakastettu banaani

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

Ripaus Himalajan suolaa

0,5 tl kardemummaa

1 rkl raakakaakaojauhetta

1 muna

1 rkl kookosöljyä

1 rkl hunajaa

Vajaa 1 dl kookosmaitoa

Reilu 2 dl kookosjauhoja (tai kaurajauhoja)

1 rkl saksanpähkinärouhetta

1 rkl mantelirouhetta

Ohje: Sekoita jauhot ja leivinjauho yhteen. Sekoita kaikki muut aineet keskenään ja lopuksi jauholeivinjauheseos. Taikina saa jäädä löysäksi. Paista 175 asteessa, kunnes kypsiä. Kokeile tikulla.

Huom. Jos käytät kypsää pakastamatonta banaania, saatat joutua lisäämään kookosmaitoa hieman lisää. Pakastetusta banaanista tulee nestettä tähän taikinaan jonkin verran.

Pähkinäinen kalapiirakka

Tämä ohje on täysin jauhoton ja maidoton.

2 dl mantelijauhetta

1 dl hasselpähkinäjauhetta

1  muna

Reilu ruokalusikallinen sulatettua kasvisrasvaa tai kookosöljyä

2 tl hunajaa tai Agavesiirappia

0,5 tl suolaa

1 rkl pellavansiemeniä

1 rkl vettä

OHJE: kuumenna uuni 175 asteeseen. Jauha pähkinät yleiskoneella jauheeksi tai osta valmiita pähkinäjauheita. Sekoita jauheet, hunaja, muna ja rasva, vesi sekä suola ja pellavansiemenet taikinaksi. Painele taikina n. 25 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, myös reunoille. Paista pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia. Ota pois uunista ja lisää haluamasi täytteet.

Kuvassa: 150 gr uunilohta, freesattuja paprikansuikaleita ja sipulia. Nämä sekoitettu keskenään. Lisätty persiljaa ja pippuria. Lohessa oli jo suola. Lopuksi kaadettu päälle 2 munan ja 1 dl:n Plantin kaurakermasekoitus. 

Paista sitten uunissa vielä n. 20 -25 min. 

Siirappinen kauraleipäkakku

Idea tähän leipäkakkuun lähti aamuisista kaurapuuron jämistä. Ei viitsinyt aina tehdä niitä samoja sämpylöitä tai kauraleipäsiä. Jotain muuta välillä.

 2,5 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 dl kylmää Provenan kaurapuuroa

3 rkl Agavesiirappia (tai haluamaasi siirappia, kuten esim. vaahterasiirappia)

7 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja (esim. Sunnuntai)

1 rkl mantelirouhetta

1 tl Semperin Pofiber perunakuitua

1 rkl oliiviöljyä

Päälle: 1 rkl agavesiirappia ja 1 rkl juoksevaa kasvisrasvalevitettä sekoitettuna sekä kaurahiutaleita.

OHJE: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi ja lisää siihen siirappi ja kaurapuuro ja lisää seos sitten kuivien ainesten kanssa. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Anna sitten nousta puolisen tuntia liinan alla ja leivo (tai pudota kauhalla vuualle, kuten minä tein)  n. kahdeksan sämpylää 29 cm. halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Kohota taas n. 15 minuuttia ja voitele kasvisrasva/siirappiseoksella varovasti ja ripottele sitten Provenan kaurahiutaleita päälle. Uunissa "sämpylät"  leviävät kivasti leiväksi. Paista uunin keskitasolla  225 asteessa n. 15 minuuttia. Jäähdytä hieman ja syö.

 PS. Jäähdytä leipäkakku ritilän päällä ilman vuokaa, niin pohjan kosteus haihtuu.

Voideltu ja kaurahiutaleet ripoteltu. Nyt uuniin.

Punajuuri-fetapiiras

Tähän tulee maitotuotteita, mutta ne voi korvata vastaavalla soija- ym. tuotteella, mikäli haluaa.

500 gr punajuuria

1 tl suolaa

2 munaa

1 dl Turkkilaista jugurttia

1 dl kasvikermaa (tai tavallista)

1 rkl persiljaa

1 tl lipstikkaa

ripaus kuivattua chiliä (vajaa tl)

100 gr Fetajuustoa

Pohja: Farinan Pizza- ja piirakkapohjaseos. Eli tee pohja ohjeen mukaan. Koska sen annetaan vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia, tee sillä välillä piirakan täytteiden esivalmistelut.  Keitä punajuuret jo aikaisemmin, että ne ehtivät jäähtyä.

OHJE: Kuori ja pilko punajuuret. Valmista muna-kerma-jugurttiseos ja lisää ohjeen mausteet mukaan. Ota piirakkapohja jääkaapista ja levitä n. 30 cm:n piirakkavuokaan, myös reunoille. Onnistuu öljytyin käsin mainiosti. Lado sitten punajuuret pohjalle ja murenna fetajuustoa päälle. Lopuksi lisää muna-kerma-jugurttiseos. Paista uunissa 200 asteessa  n. 30 minuuttia. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia, ennen tarjoilua.

Tarjoile vihersalaatin kanssa ruokana tai sellaisenaan kahvin kanssa.

 

Piirakasta tulee seuraavana päivänä näin kauniin värinen. Kuvassa myös feta-pinaattipiiras.

  • Keitä punajuuret kuorineen. Jäähdytä ja kuori.

  • Punajuuret pilkottuna, Turkkilainen jugurtti, kasvikerma ja munat mausteineen sekoitettuna.

Porkkana-tomaattisämpylät

Ohjeesta tulee n.10 - 11 sämpylää.

Tarvitset:

0,5 dl maissijauhoja

2 dl Semperin Fin mix jauhoja

2 dl Provenan Jumbo Oats -kaurahiutaleita

2 rkl Semper Pofiber kuituisää tai 2 rkl Psylliumia

1 tl suolaa

60 gr mantelirouhetta

3 dl raastettua porkkanaa

3,5 dl tomaattimurskaa

0,5 dl öljyä

1 tl kuivattua chiliä (voi jättää poiskin, jos ei ole chilin ystävä)

Yrttejä maun mukaan (lipstikkaa, persiljaa esimerkiksi). Voi käyttää tuoreita tai kuivattuja yrttejä.

OHJE:

Sekoita ensin kuivat aineet ja suola keskenään. Lisää porkkanaraaste, öljy ja tomaattimurska sekä yrtit. Sekoita hyvin ja anna turvota n. 15 minuuttia. Muotoile pyöreitä sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit voidella oliiviöljyllä, jos haluat, mutta ei ole välttämätöntä.

Paista 180 asteessa uunin keskiosassa ensin n. 20 minuuttia ja käännä sitten sämpylät ja paista vielä n. 15 minuuttia. Ajat ovat noin-aikoja, koska uunit ovat erilaisia. Anna sämpylöiden vetäytyä jonkin aikaa, jotta ne tiivistyvät. Ja sitten vaan syömään.

Kesäkurpitsasämpylät

Tämä resepti on muokattu Kahvia ja kasvisruokaa blogista eli alkuperäinen resepti löytyy täältä: http://liisalla.blogspot.fi/

Tarvitset:

1,5 dl Seesaminsiemeniä

1 dl hasselpähkinärouhetta

2 dl Provenan Jumbo oats kaurahiutaleita

2 dl Semperin Fin mix jauhoja

3 rkl Psylliumia

1 tl suolaa

1 tl kuivattua chiliä

Desin verran tuoreita yrttejä. Käytin persiljaa, lipstikkaa ja basilicaa. Kuivatutkin käy, mutta käytä sitten puolet vähemmän

3,5 dl kesäkurpitsaa raastettuna. Valuta ja säästä vesi taikinaan

3 dl vettä/kesäkurpitsan nestettä

3 rkl öljyä

 OHJE: Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Raasta kesäkurpitsa ja säästä valunut vesi taikinaan. Sekoita sitten kesäkurpitsaraaste, vesi ja öljy keskenään ja sekoita seos kuivien ainesten kanssa. Lisää yrtit tässä vaiheessa. Anna turvota n. 10 minuuttia. Pyörittele 10 palloa taikinasta ja voitele oliiviöljyllä. Paista 180 asteessa uunin keskiosassa n. 20 minuuttia ja käännä sitten sämpylät ja paista vielä n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki jotta rakenne tiivistyy.

 

Semperleivät

Näille en edes viitsinyt keksiä muuta nimeä, kun tämä kuvaa hyvin, miten Semperin Grov mixistä ja Fin mixistä tulee hyvät ja maistuvat leivät.

Ohjeesta tulee neljä pientä leipää tai voit tehdä myös patonkejakin.

5 dl vettä

1 pps kuivahiivaa

5 dl Fin Mixiä

4 dl Grov Mixiä

1 dl öljyä

1,5 tl suolaa

OHJE: Lämmitä käsi kuivahiivalle sopivaksi eli n. 42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuumaan veteen vähitellen jauhoja ja vaivaa hyvin, että saat hyvän sitkon. Lisää lopuksi öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi ja sitten leivo leivät ja kohota vielä liinan alla kerran. Voit tehdä viiltoja leipiin ennen paistamista. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 minuuttia.

PS. Ihanaa lämpinänä voin ja sormisuolan kanssa. Pakasta ja ota aina sopiva määrä pakkasesta, niin sinulla on tuoretta leipää, kun haluat.

Kasvispiirakka

Tämän kasvispiirakan pohjaan on käytetty Farinan (Vuohelan Herkku) valmista Pizza- ja piirakkapohjaseosta. Eli valmista pohja pakkauksen ohjeen mukaan.

Täyte:

2 suippopaprikaa

1 iso sipuli

2 rkl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja

valkosipulia myllystä (tai tuoretta)

1 iso tomaatti tai kaksi pientä

persiljaa ja lipstikkaa

2 reilua ruokalusikallista kookosmaitoa (kylmästä, käytä vaan paksu osa)

3 munaa

OHJE: pilko suippopaprika renkaiksi ja freesaa pannulla. Tee samoin sipulille. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista öljy hyvin pois. Käytä öljy freesaamiseen. Lado sitten piirakan pohjalle ensin paprikat, sitten sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit lopuksi. Ripottele päälle reilusti persiljaa ja lipstikkaa (tai basilicaa). Yhdistä kookosmaito ja munat kevyesti vatkaamalla tai sekoittamalla ja valuta piirakan päälle. Lopuksi lado tomaattisiivut nätisti pinnalle ja näiden päälle vielä reilusti valkosipulia. Paista 225 asteessa, kunnes pinta on mukavan ruskea. 

Näitä tarvitset piirakan täytteeksi ja lisäksi muna-kookosmaitoseoksen.

Gluteeniton foccaccia

Rakastan foccaciaa. Siihen voi laittaa mitä vaan päälle. Tässä reseptissä laitoin jalapeno-oliiveja ja siemensekoitusta, aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja sormisuolaa. Tähän käy hyvin myös aurinkokuivatut tomaatit, puolitetut kirsikkatomaatit. Mitä nyt haluatkin laittaa.

5 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa (laitoin myös jämät toisesta pussista, tulee parempi, muttei välttämätöntä)

1 rkl psylliumia

3 rkl oliiviöljyä

1,5 tl suolaa

2 dl tummia Jyttejauhoja

4 dl vaaleita Jyttejauhoja

Pinnalle:

pieni purkki jalapeno-oliiveja

sormisuolaa

aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

siemensekoitusta

OHJE: Lämitä ensin n. puoli desiä vettä ja laita psyllium siihen turpoamaan. Sekoita jauhot ja hiiva sekä suola keskenään, lisää kuivahiivalle sopivan lämmin (42 astetta) vesi ja psyllium, vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella n. 5 minuuttia, lisää öljy ja vatkaa vielä hetki. Levitä taikina hieman pyöreään muotoon  leivinpaperilla vuoratulle pellille (n. pellillinen tulee) ja anna kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Lisää sitten täytteet. Alla olevassa kuvassa on tarkemmin selitetty, miten. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Tämä ei välttämättä tarvitse mitään päälle. On jo sellaisenaan hyvää. Säilytä kylmässä Itse laitan aina pakkaseen ja otan sitten sieltä aina tuoretta (siis jos tätä jää pakkaseen).

 

Paina sormella kevyesti pieniä kuoppia taikinaan ja laita oliivit kuoppiin. Ripottele lopuksi siemensekoitusta taikinan päälle, aurinkokuivattujen tomaattien öljyä reilusti sekä lopuksi sormisuolaa (ripottele suola tarpeeksi ylhäältä käsin, jotta sijoittuu tasaisemmin taikinan päälle)

Tämän foccaccian olen tehnyt joskus ja siinä on päällä mm. aurinkokuivattuja tomaatteja, siemensekoitusta ja oliiveja, oliiviöljyä ja sormisuolaa. Taikinassa käytetty pelkästään vaaleita jauhoja. Muistaakseni Sunnuntain gluteenittomia.

Kolmioleivät

Näissä kolmioleivissä käytetty Semperin Toasty tumma -leipiä. 

Tee ensin tahna:

1 prk tonnikalaa öljyssä

Puoli prk ruohosipulituorejuustoa  (200 gr:n rasiasta)

2 rkl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja

1 tl harissaa tai muuta chilitahnaa

persiljaa ja  pippuria myllystä

Ohje: Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään. Älä poista tonnikalasta kaikkea öljyä. Tahnasta pitää tulla kostea. Ota 12 leipää, laita kuuden leivän päälle tahnaa. Voitele loput kuusi kaurajuomalla tai kasvisliemellä kunnolla kosteaksi ja paina jokaisen tonnikalaleivän päälle aina yksi voideltu leipä. Levitä lopuksi ohut kerros ruohosipulilevitettä leipien päälle ja leikkaa kahtia leivät kolmioiksi. Päälle vielä tomaattia, kurkkua ja tuoretta tilliä ja persiljaa koristeeksi.

Laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi ennen tarjoilua, jotta leivät ehtivät kostua tarpeeksi.

Myslileipäset

2 dl Provenan gluteenitonta kauramysliä

1,5 dl Provenan Oat Flour

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

3 rkl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta tai vastaavaa

2 dl kookoskermaa

OHJE: Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen sillä välin, kun teet taikinan. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää sitten rasva ja kookoskerma ja sekoita. Nosta lusikalla neljä taikinakasaa (tässä kannattaa käyttää kahta pelitiä eli kaksi per pelti) leivinpaperilla vuoratulle pellille ja muotoile jauhotetuin käsin matalia leipäsiä. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Tarkkaile uuniasi, ettei tule kovia leipäsiä. Muotoiluun käytin samoja kaurajauhoja, kun taikinassakin.

Näitä voi syödä ihan sellaisenaan tai päälle ohut broilerileike ja suomalaista kurkkua. Nam.

 

Yrttiset muffinit

 

Tästä ohjeesta tulee 16 - 18  kpl pieniin muffinivuokiin.

Ota ensin 70 gr voita huoneenlämpoon. Siihen tehdään yrttivoi. Voit myös pehmittää voin mikrossa.

6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa

3 tl leivinjauhetta

3 dl kauramaitoa

3 munaa

1 tl suolaa

3/4 dl juoksevaa margariinia

(1 tl psylliumia)

OHJE: Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää sitten muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikina jää melko löysäksi. Laita taikinaa reilu ruokalusikallinen/muffinivuoka. 

Yrttivoi: sekoita huoneenlämpöiseen voihin reilusti kuivattua persiljaa, 4 valkosipulin kynttä murskattuna ja pippuria myllystä. Tee sitten muffiniin keskelle reikä ja laita jokaiseen reikään n. teelusikallinen yrttivoita. Paista uunin keskitasolla  225 asteessa n. 15 minuuttia. Tarkkaile uuniasi. Kun muffinit ovat mukavan vaaleanruskeita, ne ovat valmiit.

Tarjoile hyvän salaatin kanssa. Maistuu myös kahvin ja teen kyytipoikana. Säilytä jääkaapissa tai pakasta ja lämmitä aina hieman ennen syöntiä.

 

 

Lehtikaali-fetapiirakka

Tämä ohje sisältää juustoa. Sitä on sekä pohjassa että piirakan täytteessä. Eli ei siis niille, jotka eivät yhtään käytä maitotuotteita. Käytin tähän tosin  lampaan- ja vuohenjuustosta valmistettua fetaa, mutta pohjaan ihan tavallista emmental-raastetta. En ole löytänyt yhtään maidotonta juustoraastetta, mikä ei sisältäisi soijaa ja mielestäni maito on pienempi paha, kun soija.

Pohja:

150 gr juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

2 dl tattarijauhoa

0,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

3 rkl kylmää vettä

1 dl juustoraastetta

Täyte:

n 50 gr lehtikaalia

100 gr fetaa

1 - 2 rkl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja

persiljaa

pippurisekoitusta myllystä

3 munaa

1 - 1,5 dl Go green kaurapohjaista kasviskermaa

OHJE: Sekoita kaikki taikinan ainekset yhteen, lopuksi tee kädellä tasainen möykky, minkä sitten painelet mielellään irtopohjalliseen vuokaan (24 cm). Levitä taikinaa myös reunoille.

Freesaa pannulla lehtikaalin silput. Anna hieman jäähtyä. Sekoita eri astiassa munat ja kasviskerma. Lisää se sitten fetakuutioiden ja lehtikaalin kanssa yhteen ja lisää aurinkokuivatut tomaatit, persilja ja pippurisekoitusta. En laittanut yhtään suolaa, kun fetassa sitä on jo. Tähän voi laittaa myös aurinkokuivattujen tomaattien sijasta tai lisäksi esim. punaista chiliä. Kaada seos piirakan päälle. Katso, ettei mene reunojen yli.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 min. Taas pitää sitä uunia tarkkailla.

PS. Hieman murenee, mutta pysyy leikattaessa kuitenkin kauniisti kasassa. Tähän voisi laittaa pohjaan myös jotain voimakkaampaa juustoraastetta. Kokeile rohkeasti ja kerro, miltä maistui.

 

 

 

Gluteenittomat patongit

5 dl vettä     
1 pss kuivahiivaa     
1,5 tl  suolaa     
n. 9 dl hienoa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta     
 1 dl öljyä

OHJE: Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi eli n. 42-asteiseksi. Lisää suola. Lisää jauhoihin kuivahiiva. Lisää sitten jauhoja vähitellen veteen koko ajan hyvin sekoittaen ja lopuksi rasva.
Alusta taikina hyvin, jotta taikinan sitko pääsee hyvin käyntiin. Kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan.  Leivo osat pitkulaisiksi patongeiksi. Käytä glut. jauhoja ja/tai öljyttyjä käsiä apuna tässä. Kohota patongit leivinpaperilla vuoratulla pellillä.
Ennen paistamista tee patonkien pintaan vinot viillot terävällä veitsellä tai saksilla ja kostuta patonkien pinta vedellä.

Paista patongit 225 asteessa uunin keskitasolla, n. 15 min. Tarkkaile uuniasi. Itselläni valmistui tuossa ajassa.

PS. Voit vaihtaa jauhot myös tummiin gluteenittomiin jauhoihin tai fifty fifty vaaleita ja tummia.

Tomaattist pestosämpylät

Tästä tulee n. 16 - 20 pientä sämpylää.

5 dl tomaattimurskaa

2 rkl punaista pestoa (valuta liika öljy pois)

1 - 2  rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina (valuta liika öljy pois)

1 tl suolaa

3 dl tummmaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Pirkka)

6 - 7 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Pirkka)

1 pss kuivahiivaa

1 rkl psylliumia

OHJE: Lämmitä tomaattimurska mikrossa kuivahiivalle sopivaksi eli n. 42 asteiseksi ja lisää psyllium hetkeksi turpoamaan nesteeseen. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää muut aineet. Laita aluksi vain 6 dl vaaleista gluteenittomista jauhoista ja tarkista sitten, tarvitsetko vielä sen yhden desin, kun olet ensin lisännyt tomaattimurskan ja sekoittanut taikinan hyvin. Vaivaa n. 5 minuuttia, jotta saat sitkon käyntiin. Tee sitten sämpylät ja laita kohoamaan leivinpaperille uunipellille. Käytä tarvittaessa öljyttyjä käsiä apuna sämpylöiden tekemisessä.

Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia. Tarjoile hieman lämpimänä ja pakasta ylijääneet ja ota tarvittaessa pakkasesta ja lämmitä n. 10 sek. mikrossa.

PS. Sämpylät ovat paljon punaisempia kuin ottamassani kuvassa, eli todella herkullisen näköisiä ja makuisia. Todelliset tomaattiystävän sämpylät.

 

Kauraleipäset

2,5 dl Provenan kaurahiutaleita

2,5 dl muita jauhoja, kuten vaaleaa glut. jauhoseosta, maissijauhoja + riisijauhoa

2,5 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

50 gr sulatettua voita tai esim. Sunnuntain juoksevaa rypsiöljyseosta

3 dl kaurajuomaa (tai maitoa, jos sitä käyttää)

Siemeniä maun mukaan: kurpitsansiemeniä,auringonkukan siemeniä, hampunsiemeniä....

Ohje: Sekoita kaikki ainekset keskenään. Taikina saa jäädä löysäksi, ikään kuin puuroksi. Öljyä kätesi ja tee suoraan pellille leivinpaperin päälle lettusia. Painele vielä haarukalla ja paista 250 astessa n. 10 minuuttia. Ja taas pitää tarkkailla, ettei mene kovaksi.

PS. Mulla näissä kauraohjeissa aina Provenan, se on täysin gluteenitonta, mutta jos ei ole niin gluteeniherkkä, mikä vaan kaurahiutale käy. Ja kuten kuvastakin näkyy, siemenissä ei taaskaan ole säästetty. Ne vaan on niin hyviä ja terveellisiä. Niitä ei ole tähän pakko laittaa ollenkaan, maistuu ihan hyvälle ilmankin.

 

Kauraiset sämpylät

1 dl Provenan kaurahiutaleita

2,5 dl vettä

1 tl Psylliumia

1 tl suolaa

1 tl Zero Calorie Sweetener (tai sokeri)

1 pss kuivahiivaa

2 dl vaaleaa glut. jauhoseosta

1 dl tattarijauhoja (voi korvata esim. riisijauhollakin)

loraus juoksevaa margariinia (tähän en kyllä saa tarkkaa määrää millään, olisko 0,5 dl?)

Ohje: Anna psylliumin turvota lämpimässä vedessä (tosin olen huomannut, ettei sekään ole pakollista, vaan voi ihan hyvin sekoittaa joukkoon muutenkin), lisää vesi muihin aineksiin. Sekoita hyvin. Taikina saa taas jäädä puuromaiseksi eli löysäksi, kuten aina näissä gluteenittomissa leipomuksissa.

Laita lautaselle tattarijauhoja ja pyörittele sämpylät siinä. Muuten jää käteen kiinni. Tähän ei käy ne vaaleat gluteenittomat jauhot. Ne vaan pöllyää pitkin keittiötä. Kohota n. 20 minuuttia ja paista 225 asteessa 15 minuutin verran. Tarkkaile uuniasi! Nää on ihania lämpimänä pelkän voin kanssa. Pakasta ne, mitkä eivät tule heti syödyksi ja siten saat aina tuoreita sämpylöitä, kun siltä tuntuu.

PS. Gluteenittomat tuotteet eivät kestä kauaa tuoreena, joten ne kannattaa aina pakastaa ja ottaa sitten syötävä määrä kerrallaan pakkasesta.

 

Pinaattiletut

 

Heti aluksi pyydän anteeksi, ettei ole kuvaa. Tuli letut syötyä sen verran nopeasti, etten ehtinyt kameran kanssa hätiin. Seuraavalla kerralla sitten kuvan kanssa.

3 dl vissyä

2 dl riisijauhoja

2 munaa

1 tl Psylliumia (ei välttämätön, mutta tuo kuituja)

0,5 dl sulatettua voita tai vastaava määrä juoksevaa margista

2 dl tuoretta pinaattia (ei siis pakaste)

suolaa oman maun mukaan

Ohje: kaikki vaan sekaisin ja paista paistinpannulla voin kera. Näitä voi myös täyttää vaikka jollain ihanalla kasvistäytteellä tai broilerin suikaleet käy tähän myös vallan mainiosti.

Tomaattirieskat

 

 

400 gr tomaattimurskaa

2 dl Provenan kaurahiutaleita

2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja

2 rkl hampunsiemeniä (ei välttämätön)

1,5 tl suolaa

3 dl vaaleaa glut. jauhoa

1 - 2 dl tattarijauhoja

1 dl voita sulatettuna tai margariinia/öljyä

2 tl psylliumia

OHJE: Laita leivonta-astiaan ensin tomaattimurska ja siihen Provenan kaurahitutaleet turpoamaan n. 10 minuutiksi. Lisää sitten muut ainekset. Tarkista seoksen paksuus ennen kun lisäät toisen desin tattarijauhoja. Seoksen pitää olla suhtkoht löysää. Ota seoksesta ruokalusikalla taikinaa ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä taikina siten, että rieskan paksuus on n. 1 cm. Pistele haarukalla ennen kun laitat uuniin. Uunin lämpötila 225 astetta ja n. 10 min. Tarkkaile uuniasi.

PS. Tämä ei tarvitse muuta kun voita ja hieman sormisuolaa päälle. Kannattaa pakastaa ja ottaa sieltä aina syötävä määrä kerrallaan. Tästä ohjeesta tulee pellillinen.