Kasvishernekeitto

250 - 300 gr kuivattuja suomalaisia herneitä

4 - 5 porkkanaa

2 isoa sipulia

3 - 4 jalapenon viipaletta

2 Reformin luomu gluteeniton kasvisliemikuutiota

Persiljaa ja lipstikkaa

suolaa

3 - 4 valkosipulin kynttä

2 l vettä

OHJE: Huuhtele herneet ja anna turvota yön yli tai vähintään 12 tuntia vedessä. Älä heitä vettä pois, vaan keitä samassa vedessä, missä liotitkin. Pilko porkkanat, sipulit, valkosipulit ja jalapenot ja lisää joukkoon. Lisää myös suola ja yrtit. Keitä 2 - 3 tuntia kannen alla miedolla lämmöllä. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä ja suolaa.

PS. Voit käyttää koko 500 gramman pussinkin. Lisää vaan puolisen litraa vettä enemmän, kun ohjeessa. Keiton sakeuteen vaikuttaa nimenomaan veden määrä. 

Tomaattinen lihakeitto

Tarvitset:

400 gr luomupossunsuikaleita

750 gr Apetit Kotimainen peruna- ja keittokasvispakastepussi

2 kasvisliemikuutiota

300 gr tomaattimurskaa

4 valkosipulin kynttä pilkottuna

yrttejä maun mukaan (käytin lipstikkaa, persiljaa ja basilicaa)

Lihan maustamiseen maun mukaan grillimaustetta, suolaa ja paprikajauhetta

OHJE: Käytä korkeareunaista mahdollisimman isoa kasaria, niin et tarvitse vaihtaa kattilaan lihojen paistamisen jälkeen. Eli ruskista ja mausta ensin lihat. Lisää 1 litra vettä ja kasvisliemikuutiot. Anna kiehua puolisen tuntia. Lisää sitten Apetit-pakastepussin sisältö ja tomaattimurska sekä yrtit ja anna kiehua vielä n. 15 minuuttia. 

Tässä keitto ennen kun tomaattimurska on lisätty.

Nopea broilerikeitto

 

 

 

Tämä keitto on todella nopea valmistaa ja taas täysin muokattavissa sen mukaan, mitä juureksia/vihanneksia haluaa käyttää.

300 gr maustamattomia broilerinsuikaleita

1 pss (450 gr) Rainbow Isot keittojuurekset

1 prk kookosmaitoa

6 kirsikkatomaattia

2 - 3 peperonia (koosta riippuen)

puolikas Reformin luomu kanaliemikuutio (tai kasvisliemikuutiokin käy)

lipstikkaa, persiljaa, suolaa, savupaprikamaustetta, currya, kurkumaa, inkivääriä maun mukaan broilerin suikaleiden maustamiseen

OHJE: Paista broilerinsuikaleet kasarissa ja mausta, lisää joukkoon kookosmaito ja puolikas kana- tai kasvisliemikuutio, pakastejuurekset sekä puolitetut tomaatit ja pilkotut peperonit. Anna kiehua n. 10 minuuttia ja keitto on valmis.

Tästä riittää lounaaksi neljälle. Tarjoile lisäksi vaikka siemenleipää.

 

Kesäkurpitsa-kookoskermasosekeitto

Tähän keittoon tarvitset:

1 n. 500 gramman kesäkurpitsa

1 sipuli

2 dl kookoskermaa

1 luomukasvisliemikuutio (Reformi)

1 dl vettä

yrttejä maun mukaan, ainakin persiljaa kannattaa käyttää

pippuria myllystä

ripaus suolaa

OHJE:

Leikkaa kesäkurpitsa ja sipuli kuutioiksi ja laita kiehumaan veden kanssa. Tässä vaiheessa lisää kasvisliemikuutio, kuivatut yrtit, pippuri ja suola. Kun kesäkurpitsa ja sipuli ovat pehmenneet, lisää kookoskerma ja anna sen kuumentua. Soseuta hieman jäähtynyt keitto ja lisää päälle lehtikaalisipsejä. Itse paistan sipsit pienessä määrässä oliiviöljyä ja lisään sormisuolaa. Näin ei tule turhan öljyisiä sipsejä.

PS. Tästä saa lihaversion, kun vaihtaa kookoskerman esim. savuporotuorejuustoon.

Kasviskaalikeitto

 

Tähän kaalikeittoon voi tietysti laittaa mitä vaan kasviksia ja jos haluaa, niin lihaakin. Minä teen kasviskaalikeiton yleensä melko tulisena ja seuraavalla tavalla:

1 kg kaalia suikaloituna

1 suippopaprika pilkottuna

1 rkl Sambal Oelek chiliä (tai joskus vahvempaakin)

2 rkl suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja

1 prk tomaattimurskaa

2 dl vettä

6 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna

suolaa maun mukaan

2 kasvisliemikuutiota (luomu, Reformi)

uuden sipulin varsia runsaasti (tai 2 isoa sipulia)

puoli kiloa porkkanoita pilkottuna

1 tl meiramia

lipstikkaa ja persiljaa reilusti

Kypsään keittoon vielä tuoretta basilicaa silputtuna

OHJE: Kaikki kasvikset ja tomaattimurska, vesi ja yrtit yhtäaikaa kiehumaan. Anna kiehua hiljaisella tunnin verran. Kokeile välillä kaalin ja porkkanoiden kypsyyttä.

PS. Laitan tähän myös usein suikaloituja pepperoneja. Ne sopivat tähän mainiosti, kuten myöskin selleri. Tällä kertaa näitä ei nyt sattunut olemaan jääkaapissa. Hyvää tulee ilmankin.

 

Pinkki sosekeitto punajuurista ja kookoskermasta

 

Tämä keitto on kaunis ja hyvänmakuinen. Sopii alkukeitoksi tai kevyeksi lounaaksi.

3 isoa punajuurta

1 iso punasipuli

3 dl hyvää kasvislientä

lipstikkaa, persiljaa

1 rkl punaviinietikkaa

2 dl kookoskermaa

OHJE: Raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi, suikaloi sipuli, lisää liemi, punaviinietikka ja yrtit. Anna kiehua miedolla n. puoli tuntia. Lisää sitten kookoskerma. Anna vielä kiehua miedolla lämmöllä, kunnes keitto on valmis. Jos haluat ohuempaa keittoa, lisää kasvislientä. Kun keitto on hieman jäähtynyt, soseuta.

Tarjoile mervinmagoisten patonkien kanssa. Resepti löytyy suolaisista.

 

Näyttää marjapuurolta, mutta maistuu magian punajuuriselle.

Lehtikaalisosekeitto

200 gr lehtikaalia

2,5 dl kaurajuomaa tai kermaa, jos käyttää maitotuotteita

suolaa maun mukaan

lipstkkaa, persiljaa, pippuria myllystä

1 iso sipuli

Ohje: Freesaa lehtikaali pannulla esim. Macadamiaöljyssä ja lisää mausteet tässä vaiheessa, lisää sipuli ja kaurajuoma tai kerma. Kun lehtikaali ja sipuli kypsät, anna hieman jäähtyä ja survaise sauvasekoittimella tasaiseksi. Tulee aika löysää keittoa, mutta jos käyttää maissia, voi lisätä pannulle valmistusvaiheessa maissisuurustettakin.

PS. Mielestäni pinaattikeittoa parempaa. Ja tähänkin voi sen kovaksi keitetyn munan lisätä,jos haluaa.